Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Firma Virgin Galactic uskutočnila prvý súkromný suborbitálny let

.tasr .veda

Výstup raketoplánu do vesmíru oznámila spoločnosť na Twitteri.

Firma Virgin Galactic uskutočnila prvý súkromný suborbitálny let SITA/Virgin Galactic via AP Raketoplán počas skúšobného letu, 25. 5 .2023

raketoplán SpaceShipTwo súkromnej spoločnosti Virgin Galactic vo štvrtok uskutočnil prvý komerčný suborbitálny let. Výstup raketoplánu do vesmíru oznámila spoločnosť na Twitteri, informuje TASR. 

„Vitajte vo vesmíre, astronauti,“ zahlásila posádke zo zeme viceprezidentka spoločnosti Sirisha Bandlová, ktorú citovala agentúra AFP. 

Stroj odštartoval zo súkromného kozmodrómu Spaceport America, ležiaceho neďaleko mesta Truth or Consequences v americkom štáte Nové Mexiko a vyniesol do výšky viac ako 100 kilometrov šesťčlennú posádku – dvoch pilotov a štyroch cestujúcich: inštruktora Virgin Galactic plus troch platiacich zákazníkov, členov talianskych vzdušných síl. Taliani na palube raketoplánu počas niekoľkých minút v beztiažovom stave rozvinuli vlajku svojej krajiny.

Spoločnosť Virgin Galactic priniesla online prenos letu na svojej webovej stránke od chvíle, keď sa raketoplán odpojil od svojho nosiča a zapol raketový motor. 

Jeden z cestujúcich mal na sebe podľa agentúry AP špeciálny odev, ktorý zhromažďoval biometrické dáta a fyziologické reakcie organizmu na beztiažový stav. Ďalší mal na sebe senzory na meranie srdcového rytmu či funkcií mozgu. Tretí skúmal miešanie kvapalných a pevných látok v stave mikrogravitácie.

Stroj pristál po približne 90 minútach od štartu v Novom Mexiku.

Štart raketoplánu firmy Virgin Galactic odkladali niekoľko rokov, pripomenula televízia CNBC. Spoločnosť sa chystá uskutočniť druhý takýto let v auguste a neskôr by chcela prevádzkovať podobné lety každý mesiac. 

Suborbitálne lety si u Virgin Galactic kúpilo už v minulosti okolo 800 ľudí. Pred desiatimi rokmi firma inkasovala za plánovaný let od 200 000 do 250 000 dolárov. Predvlani však už ceny zdvihla na 450 000 dolárov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite