Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skylab – Nebeský výskum

.juraj Petrovič .veda .veda

Zásadné opravy, ktoré na Skylabe urobili Conrad, Kerwin a Weitz, umožnili druhej posádke, ktorej velil Conradov kolega z Apolla 12, naplno realizovať vedecký a výskumný program, pre ktorý bola stanica postavená.

Skylab – Nebeský výskum NASA 6. august 1973: Astronauti Skylabu 3 inštalujú pevnejšiu slnenú clonu na lepšiu ochranu pracovne.

len niečo vyše mesiaca trvalo, než sa na Skylab vybrala druhá posádka. Conradov pilot lunárneho modulu na Apolle 12 a štvrtý človek na Mesiaci, Alan Bean, v nej pôsobil ako veliteľ a so sebou mal dvoch nováčikov, Owena Garriota a Jacka Lousmu. Garriot bol členom tej istej skupiny vedcov-astronautov ako Kerwin, bol profesorom elektrotechniky na Stanford University. Okrem letu na Skylab letel neskôr v novembri 1983 na raketopláne Columbia počas misie Spacelab. Jack Lousma bol vojenským pilotom a členom piatej skupiny astronautov, ktorú NASA vybrala v apríli roku 1966. Mal letieť na Apolle 20, jeho let bol ale zrušený. Bol to práve Jack Lousma, kto komunikoval s Apollom 13 z Houstonu v čase, keď zazneli známe slová: „Houston, we've had a problem.“ V júli 1975 bol členom záložnej posádky amerických astronautov, ktorí leteli na stretnutie so sovietskou loďou Sojuz na obežnej dráhe v rámci projektu Apollo-Sojuz.

záchrana na obežnej dráhe?

Posádka mala od začiatku problém s manévrovacími tryskami na servisnom module lode Apollo, cez ktoré unikalo palivo. Nakoniec zostali funkčné len dve sady trysiek, a tak sa prvýkrát na štartovaciu rampu 39B v Kennedyho vesmírnom stredisku vytiahla raketa s loďou Apollo pre záchrannú misiu Skylab Rescue. Skylab mal dva prechodové uzly, a tak bolo možné posádku, ktorej by sa pokazila loď pri návrate na Zem, vyzdvihnúť druhou loďou, ktorá by odštartovala za nimi. V špeciálne upravenom veliteľskom module Apolla by dvaja astronauti prileteli ku Skylabu. V lodi boli dve dodatočné sedačky pre astronautov, tretí by sedel vo voľnej sedačke pilota lunárneho modulu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite