Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skylab má krídlo

.juraj Petrovič .veda .veda

Teploty v pracovni Skylabu sa stabilizovali na znesiteľnej úrovni. Solárne panely slnečného ďalekohľadu poskytovali dostatok energie na základnú prevádzku stanice a dokonca až tisíc wattov aj na niektoré experimenty. Ale batérie slnečného ďalekohľadu boli prevádzkou, na ktorú neboli stavané, preťažované. Ak mal Skylab skutočne fungovať dlhodobo, zaseknuté krídlo jeho solárneho panelu bolo potrebné uvoľniť.

Skylab má krídlo 7. jún 1973: Veliteľ misie Skylab 2 Pete Conrad a vedec Joe Kerwin sa v otvorenom vesmíre pred pracovňou Skylabu snažia uvoľniť rameno solárneho panelu. Rusty Schweickart im zo Zeme dáva pokyny, ako postupovať. Fotí ich tretí člen posádky Paul Weitz.

zatiaľ čo posádka pokračovala vo svojej práci vo vesmíre, pozemné tímy nepretržite pracovali na vývoji postupov na uvoľnenie krídla solárneho panelu pracovne. Televízne zábery z obletu Skylabu a zaseknutého krídla solárneho panelu prešli dôkladným štúdiom. V simulátore beztiažového stavu v bazéne pokračovali testy, pri ktorých astronaut Apolla 9 Russell „Rusty“ Schweickart testoval nástroje a vybavenie, ktoré mali Conrad a spol. pripravené na palube Skylabu. Ich pomocou sa pokúšal uvoľniť zaseknutý panel. Simulovaná štruktúra solárneho panelu v nádrži bola podľa fotografií, prenesených posádkou na Zem, vybavená úlomkami pripomínajúcimi skutočnú situáciu.

Spolu s Edwardom Gibsonom, ktorý sa neskôr stal vedeckým pilotom tretej posádky Skylabu, sa Schweickart pokúsil odrezať hliníkový pásik, ktorý blokoval roztvorenie panelu. Použil pritom páčidlo, pílku na kosti a rezačku káblov. Všetky tri metódy fungovali. Jedna z nich ale poskytovala benefit naviac, ktorý sa nakoniec rozhodli využiť. Ako sme už písali, problémom bolo, že na pracovni Skylabu neboli žiadne úchyty, ktoré by pomohli astronautovi pracujúcemu na uvoľnení ramena solárneho panelu fixovať sa k povrchu Skylabu. Ako ale ukázali predošlé výstupy do otvoreného priestoru, pre prácu v ňom je nevyhnutné, aby mal astronaut oporu, aby sa mal kde chytiť, inak bude neustále odlietať do vesmíru a prácne sa vracať späť k miestu svojej práce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite