Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Génová terapia klope na brány mozgu

.norbert Žilka .veda .veda

V predvolebnom ruchu bezobsažných tém sa objavil príbeh mladej rodiny, ktorá si trúfla zahryznúť do rachitického tela zdravotnej poisťovne. Zrazu sa spoza opony vynorila téma génovej terapie. Odporcom génových manipulácií sa museli zježiť na tele všetky chlpy múdrosti.

Génová terapia klope na brány mozgu KEITH CHAMBERS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/GETTY IMAGES Ilustrácia imunoterapie T-bunkami CAR (chimérickým antigénovým receptorom), ktorá sa vyvíja na liečbu rakoviny.

strach, ktorý ešte len príde

Génová terapia prináša nádej a zároveň šíri strach. Už mRNA vakcíny nás naučili, ako ľahko sa dá manipulovať s verejnou mienkou. A to sme ešte nevstúpili na klzký ľad terapie a riešili sme iba prevenciu. Slová ako gén, DNA a RNA stimulujú v našom mozgu istú formu rešpektu. Počet priaznivcov je približne taký veľký ako dobre organizované šíky odporcov. 

Príbehy putujúcej mRNA v našom tele zaplavovali internet, vznikla predstava, že genetická informácia vírusu je vlastne kódovaná správa intergalaktických síl, ktoré chcú ovládnuť ľudstvo. Väčšina z nás je teda už pod kontrolou mimozemšťanov, ale máme strach si to priznať. Výsledky nášho poblúznenia uvidíme už čoskoro pri najbližších voľbách.

Strážcovia ľudského genofondu našťastie dlhodobo prehliadajú, že génová terapia sa postupne krok za krokom stáva riešením pre niektoré fatálne ochorenia.

Môžeme predpokladať, že v okamihu, keď sa presadí v liečbe často sa vyskytujúcich ochorení, vystrieda na zozname strašiakov vakcíny proti covidu-19, ktoré postupne smerujú do zabudnutia. A môže sa tak stať už onedlho: len čo sa génová terapia presadí pri liečbe závažných ochorení ľudského mozgu.

technológia CAR-T 

V súčasnosti máme niekoľko možností, ako využiť genetické nástroje liečby: buď pridáme do organizmu nový gén (CAR-T technológie), zablokujeme poškodený gén spôsobujúci dedičné ochorenie alebo ho nahradíme funkčnou verziou. Génoví inžinieri prinášajú zázraky na počkanie. 

Jedným z najzaujímavejších konceptov génovej terapie je CAR-T technológia, ktorá našla svoje pôsobisko predovšetkým v liečbe onkologických ochorení.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite