Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Benzodiazepíny: A život je zrazu znesiteľný

.norbert Žilka .veda .veda

Benzodiazepíny sú malé chemické zázraky prinášajúce upokojenie. Vďaka všeobecným lekárom sa stali ľahko dostupnými. Lexaurin či Xanax sa predpisujú na požiadanie, často bez adekvátneho posúdenia zdravotného stavu. A kto ich raz okúsi, nerád sa s nimi lúči.

Benzodiazepíny: A život je zrazu znesiteľný GUIDO MIETH/GETTY IMAGES Choroby duše si vyžadujú dlhodobú terapiu, chémia prináša okamžitú úľavu.

niektoré články majú osobitý prvok. Rodia sa z osobných skúseností, sú šité emocionálnou ihlou a majú chuť horkej čokolády s vysokým obsahom lacných tukov. Benzodiazepíny vstúpili do života mojej rodiny ako nevítaný hosť. Náhle a bez pozvania. Mali priniesť dočasné upokojenie, vyriešiť dlhotrvajúce stavy úzkosti, beznádej a smútok. A skutočne dokázali skrotiť nepokoj a udržiavali mojich blízkych v plnej pracovnej sile. Z krátkej chemickej známosti sa stal partner na celý život.

taká rozkošná tabletka

Xanax, Lexaurin či Neurol súťažia o svojich priaznivcov ako speváci v hitparádach. Malé tabletky ukryté v kabelke či pracovnej taške sú vždy pripravené pomôcť. A ak nezabrala jedna, pridá sa ďalšia – a možno ešte jedna za odmenu. Bez kontroly odborníka, iba na predpis od všeobecného lekára. Dávkovanie podľa vlastného uváženia. Postupne sa rodí nenápadná, plazivá závislosť. 

A napokon som jedného dňa spoznal tú najčernejšiu podobu benzodiazepínov. Príliš veľké množstvo skonzumované v krátkom čase si vyžiadalo svoju daň. Nočná záchranka a následná hospitalizácia. V tom okamihu prišiel na scénu odborník na ľudskú dušu. A opýtal sa: „Nemohli ste skonzumovať tých tabletiek viac?“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite