Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odzvonilo glorifikácii alkoholu?

.norbert Žilka .veda .veda

Alkohol má vraj liečivé účinky na organizmus, vravia múdrosti tradované v priebehu stáročí. Mnohé vedecké štúdie však prinášajú skepsu a slávne alkoholové repliky dedov začínajú pozvoľna korodovať. Alkohol totiž spôsobuje ročne 3 milióny úmrtí.

Odzvonilo glorifikácii alkoholu? THE GOOD BRIGADE/GETTY IMAGES Ohrození rakovinou sú nielen ťažkí pijani, ale aj striedmi konzumenti alkoholu.

v roku 2020 pribudlo 750 000 nových prípadov rakoviny, ktoré súvisia s konzumáciou alkoholu. Štúdia publikovaná v odbornom časopise Lancet Oncology v roku 2021 sa venuje pomerne širokému spektru onkologických ochorení, kde dominuje vplyv alkoholu. V štúdii majú prevahu muži: tvoria tri štvrtiny sledovaných pacientov. Slovensko sa spolu s Moldavskom a Rumunskom ocitlo medzi ťahúňmi práve v mužskej kategórii. 

V rizikovej skupine majú pochopiteľne významné postavenie ľudia s veľkým apetítom (viac ako 60 g alkoholu na deň), ale negatívny vplyv na výskyt rakoviny má aj mierna konzumácia (menej ako 20g). Občasné popíjanie má za následok 100 000 nových prípadov rakoviny ročne.

V Európe sledujeme pozvoľný pokles množstva vypitého alkoholu, ázijské krajiny konzumáciu zvyšujú. Stredná a východná Európa si však naďalej drží svoj štandard, a to medzi mužmi i medzi ženami. Ale aj v tomto regióne sledujeme pokles záujmu o nápoj dobrej nálady. Vplyv alkoholu na výskyt rakoviny dokumentujú populačné štúdie v rôznych krajinách. Sám vzťah však ešte nie je dôkazom kauzality.

aj WHO odmieta alkohol

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je jediný prospešný alkohol žiadny alkohol. Vyjadrenia sú striktné a nekompromisné. Už definícia alkoholu napovedá, že s ním nie sú žarty aj napriek tomu, že za istých okolností dokáže prebudiť dobrú náladu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite