Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nesmrteľný sen o dlhovekosti

.norbert Žilka .veda .veda

O nesmrteľnosti snívajú spisovatelia, o dlhovekosti píšu vedci. Zatiaľ stále nepoznáme elixír večnej mladosti, ale dokážeme starnutie spomaliť. Regenerácia nie je všeliek, hľadáme molekuly brzdiace proces starnutia.

Nesmrteľný sen o dlhovekosti LUCY LAMBRIEX/GETTY IMAGES Starnutie je zrkadlom našej úcty k vlastnému telu. Žneme to, čo sme zasiali.

úspechy minulého storočia

Od roku 1900 sme dvojnásobne predĺžili priemerný ľudský vek. Moderná medicína pomáha ľuďom žiť s chronickými ochoreniami niekoľko desiatok rokov. Jeseň života sa neprimerane natiahla, zatiaľ čo mladosť má neustále limitovanú životnosť. Dokážeme prežívať dlhšie s ochoreniami, každým ďalším rokom nám pribúdajú na stole farebné tabletky, ktoré zapíjame vínom alebo presladeným nápojom.

Starnutie je hitom 21. storočia, do roku 2050 sa zdvojnásobí počet ľudí v jeseni svojho života. Starnúca populácia presiahne úctyhodných 1,5 miliárd ľudí na celom svete. Predpokladá sa, že 65-roční ľudia dostanú vďaka vedeckému pokroku ako bonus ešte ďalších 19 rokov života. Začínajú nám pribúdať aj rekordéri, ktorí dosiahli svoju storočnicu. Hoci je to zatiaľ pomerne malá komunita presahujúca pol milióna ľudí, ich počet bude v ďalších rokoch postupne narastať a na konci storočia by ich už malo byť 20 miliónov.    

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite