Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Petrovič: Neviditeľná ríša všade okolo nás

.juraj Petrovič .veda .veda

Keď vezmete do ruky pohár piva či vína, nespomeniete si na ne. Rovnako, keď sa zahryznete do čerstvého chleba alebo pečiva. Keď pozeráte na stromy, keď vidíte lišajníkom obrastený kameň. A predsa tam všade sú. Vo veciach okolo nás, na nich, na nás, v nás. Huby, plesne, kvasinky. Obrovská ríša podivných tvorov, ktoré nie sú ani rastlinami, ani živočíchmi.

Juraj Petrovič: Neviditeľná ríša všade okolo nás PABLO JEFFS MUNIZAGA/GETTY IMAGES Mycélium húb sa správa ako veľký organizmus. Je schopné prenášať si správy medzi svojimi jednotlivými časťami, no vedci si dodnes nevedia vysvetliť, ako mycélium komunikuje.

najskôr si na huby spomeniete pri pohľade na krásny dubák, akých bolo aj v túto jeseň na sociálnych sieťach neúrekom. Labužníci čítajúci články Jozefa Kolejáka si určite okamžite spomenú na hľuzovku. A pritom húb, ktoré tvoria plodnice, je v hubovej ríši absolútna menšina. 

Huby sa ako ríša oddelili od živočíchov a rastlín najneskôr pred jednou miliardou rokov. Existujú ale skameneliny spred vyše dvoch miliárd rokov, na ktorých je možné pozorovať niečo, čo pripomína hubové vlákna – mycélium. 

Huby skutočne nie sú ani živočíchy, ani rastliny. V 60. rokoch 20. storočia ich vedci preto vyčlenili ako úplne samostatnú ríšu živých organizmov. Majú totiž niektoré vlastnosti spoločné s rastlinami a niektoré zas spoločné s živočíchmi. A niektoré majú úplne jedinečné. Genetická analýza, ktorá umožnila podrobnejšie skúmať ich pôvod, potvrdila, že majú o niečo bližšie k živočíchom aj preto, že sa zrejme oddelili od spoločných predkov neskôr ako rastliny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite