Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Starý mozog sa zatiaľ nedá vymeniť za nový

.norbert Žilka .veda .veda

Z transplantačnej medicíny sa stal autoservis na náhradu starých dielov nášho uboleného tela. Dokážeme vymeniť pečeň, srdce, ba i pľúca. Jedným z orgánov, ktoré nám v servise zatiaľ neponúkajú, je ľudský mozog.

Starý mozog sa zatiaľ nedá vymeniť za nový DIDIER MESSENS/GETTY IMAGES 27. júl 2022 Klagenfurt, Rakúsko: Šachista ukazuje, ako nervové vlákna prechádzajú celým telom počas výstavy Body Worlds – Cyklus života vo Woerthersee-Halle.

kmeňové bunky v mozgu nefungujú

Liečba ochorení mozgu prostredníctvom kmeňových buniek je ako diéta, ktorá zaručene vyrieši problémy s nadváhou. Je to fikcia, ktorá sa dobre predáva, ale chýba jej racionálny základ. V niektorých prípadoch je táto forma terapie dokonca nebezpečná. Napriek tomu ju pacienti vyhľadávajú. Závažné ochorenia mozgu sú väčšinou neliečiteľné a kmeňové bunky zatiaľ nie sú na zozname možných riešení.

Niektorí pacienti s roztrúsenou sklerózou či amyotrofickou laterálnou sklerózou cestujú do Číny, Ruska či Mexika s nádejou, že kmeňové bunky vyvolajú v ich tele zázračné reakcie. V skutočnosti má terapia minimálny účinok na pacientov zdravotný stav, ale  veľmi efektívne pomáha redukovať domáci rozpočet. V Mexiku ponúkajú pacientom aj možnosť bývať na izbe so svojím partnerom. Vynaliezavosť podnikateľov s ľudským zdravím nemá žiadne limity.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite