Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Železo, božský kov

.juraj Petrovič .veda .veda

Pri nadpise článku by ste si mohli myslieť, že bude reč o zlate. Zlatom predsa boli a sú často zdobené sochy rôznych bohov a božstiev. Reč ale bude o inom kove, ktorý ľudia dlho považovali za dar bohov. Padal totiž z oblohy, a to s pozoruhodnými vedľajšími zvukovými aj vizuálnymi efektmi. Doba, ktorá sa po ňom nazýva, začala v čase, kedy sa ľudia naučili tieto z oblohy spadnuté zvláštne čierne kamene spracúvať.

Železo, božský kov ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Oceľový nosník na stavbe mosta. Od príborov cez koľajnice, mrakodrapy až po mosty je oceľ najpoužívanejším kovovým materiálom na Zemi.

všetko železo vo vesmíre má hviezdny pôvod. Je totiž poslednou zastávkou reťazca jadrovej fúzie v jadre masívnych hviezd, ktorá začína vodíkom, pokračuje héliom a končí práve železom. Prečo práve železom? Jadrová fúzia v jadrách hviezd produkuje energiu, ktorej žiarenie pôsobí opačným smerom ako gravitačná sila daná ich hmotnosťou. Každý ďalší stupeň fúzie vyžaduje ale vyššie a vyššie teploty. Už na tvorbu železa je potrebná teplota, pri ktorej dochádza k fotodezintegrácii atómov. To je jav, pri ktorom sa vplyvom gama žiarenia vzniknuté jadrá atómov rôznych prvkov rozpadajú na menšie jadrá a voľné častice. 

Preto keď teplota v jadre hviezdy presiahne určité hranice, fotodezintegrácia vlastne zablokuje jadrovú fúziu a hviezde dôjde palivo, ktoré by bolo možné v jadrovej fúzii použiť ako zdroj energie. To sa stáva práve v momente, keď sa jadro hviezdy skladá zo železa, vzniknutého fúziou z kremíka. Bez žiarenia z jadrovej fúzie nemá čo brániť gravitačnému kolapsu a jadro hviezdy v priebehu niekoľkých sekúnd skolabuje a hviezda vybuchne ako supernova. Veľké množstvo železa, spolu s prvkami, ktoré vznikajú priamo počas výbuchu, sú vyvrhnuté do vesmíru, kde z nich časom vznikajú nielen ďalšie hviezdy, ale aj planéty, ako napríklad naša Zem.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite