Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O genetike a ľuďoch: Príbeh trojčiat adoptovaných do troch rôznych rodín

.dominika Fričová .veda .veda

Dokument Traja identickí cudzinci je založený na skutočnom príbehu trojčiat, ktoré boli po narodení v roku 1961 adoptované do rôznych rodín, pričom o existencii svojich súrodencov netušili. Stretli sa náhodne, až keď mali 19 rokov. Ich stretnutie sa stalo senzáciou.

O genetike a ľuďoch: Príbeh trojčiat adoptovaných do troch rôznych rodín RICHARD LEE/NEW YORK DAILY NEWS ARCHIVE/GETTY IMAGES Robert Shafran, David Kellman a Eddy Galland, o ktorých Tim Wardle nakrútil dokument Traja identickí cudzinci. Trojičky boli v rámci tajného experimentu rozdelené do rodín s rôznym socioekonomickým zázemím a ich vývoj bol do ich určitého veku monitorovaný.

médiá poukazovali na množstvo vlastností, ktoré mali traja chlapci spoločné napriek tomu, že vyrastali úplne v odlišných podmienkach. Temnejšia časť príbehu odhalila, že ich rozdelenie do rodín s úplne odlišným socioekonomickým zázemím nebolo náhodné, že islo o krutý experiment a vývoj chlapcov bol do ich určitého veku pravidelne monitorovaný. Zhromaždené údaje boli potom súčasťou premyslenej štúdie, do ktorej bolo zahrnutých niekoľko ďalších dvojčiat a trojčiat. Výsledky štúdie sú zapečatené do roku 2065.

Dokument vo mne hneď evokoval, ako sme sa ešte na strednej škole bifľovali poučku o tom, že časť genetiky zaoberajúca sa štúdiom dvojčiat sa nazýva gemelilógia. Vtedy ma zaujímalo iba to, či to bude na prijímacích testoch na medicínu, a nie to, aký veľký dopad môže štúdium dvojčiat mať. Na genetiku som počas štúdií nazerala hlavne cez kríženie hrachu a to, že existujú Mendelove pravidlá dedičnosti, o ktorých si síce pamätám, že sú tri, ale už si nepamätám, čo presne hovoria. V pamäti sa mi ukotvili veľké a malé áčka, ktoré znázorňovali „silu“ génov s tým, že jedno áčko bolo od maminy a druhé od ocina a navzájom sa kombinovali. 

Čo je to genetika? Už názov hovorí, že je to vedný odbor, ktorý skúma gény. Ale nielen to. Zaoberá sa aj tým, ako sa gény dedia, ako sa prenášajú do ďalších generácií, ako sa prejavujú a menia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite