Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bezhlavé hlavybolenie

.norbert Žilka .veda .veda

Poznáte ten pocit, keď sa ráno zobudíte s bolesťou hlavy? Krásny deň má zrazu oblačnú podobu. Jediným vaším cieľom je ukončiť nadvládu bolesti. Z vašej lekárničky sa na vás cerí armáda liekov pripravených skoncovať s vaším trápením. Pestrá ponuka však nie je vždy zárukou úspechu.

Bezhlavé hlavybolenie MARIA KORNEEVA/GETTY IMAGES Spolu s epilepsiou patrí migréna medzi najstaršie popísané neurologické ochorenia.

darček z Pandorinej skrinky

Migréna. Azda nenájdeme na svete človeka, ktorý by ju aspoň raz nezakúsil. Počasie a migréna sú stálice medzi konverzačnými témami. Hovoríme o nej na stretnutiach pri káve, na večierkoch či pracovných poradách. Migrenózny nadriadený vie spôsobiť väčšie škody na duševnom zdraví ako prírodné katastrofy.  

Ak trpíte migrénou, tak ste neoddeliteľnou súčasťou miliardovej skupiny pacientov, ktorá hľadá riešenie svojich problémov v západnej, ale aj východnej medicíne. Ochorenie trápilo aj slávne osobnosti našej histórie, migrénou boli postihnutí Julius Caesar, Thomas Jefferson alebo Charles Darwin. 

Migréna nie je obyčajná krátkodobá bolesť hlavy. Sprevádzajú ju ďalšie príznaky ako nevoľnosť, únava či zvýšená citlivosť na hluk a svetlo. U pätiny pacientov sa pred začiatkom bolesti objavujú svetelné záblesky (aura),  po ktorých nasleduje veľmi intenzívna ostrá bolesť hlavy. Neliečená bolesť hlavy môže trvať niekoľko hodín, v horšom prípade až tri dni.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite