Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Petrovič: Práčka na riady

.juraj Petrovič .veda .veda

V článkoch o vynálezoch sme spomínali rôznych vynálezcov a všetci boli muži. Teraz sa však bližšie prizrieme vynálezu, ktorý si dala patentovať žena. V 19. storočí to nemala jednoduché, ale uspela. Josephine Cochrane si na Silvestra roku 1885 zaregistrovala patent na prvú funkčnú umývačku riadu.

Juraj Petrovič: Práčka na riady GETTY IMAGES Stolová umývačka riadu z roku 1921

nebol to prvý pokus v dejinách. Prvý, kto si nechal patentovať zariadenie na strojové umývanie riadu, bol Joel Houghton v roku 1850. Ďalším, kto si v roku 1865 nechal patentovať niečo veľmi podobné, bol L. A. Alexander. Obe zariadenia boli z dreva a poháňali sa ručne kľukou.

Okrem toho, že boli pomalé a neveľmi spoľahlivé, nepresadili sa v spoločnosti, kde umývanie riadov bolo takmer výlučne ženskou činnosťou. Muži nechceli investovať do niečoho podobného a niektorí historici sa navyše domnievajú, že vtedajšie ženy sa obávali, že s úbytkom objemu domácich prác by mohli klesnúť na hodnote v očiach svojich manželov. Dnes nepredstaviteľná myšlienka, ale v polovici 19. storočia, žiaľ, bežná.

chrániť porcelán i personál

Josephine Cochrane bola manželkou bohatého obchodníka a ich rodina bola od roku 1870 súčasťou vyššej spoločnosti v Chicagu. Keď sa po jednej z mnohých osláv v jej dome opäť rozbilo niekoľko kusov drahocenného porcelánu, povedala si, že potrebuje zariadenie, ktoré bude umývať drahý porcelán lepšie a bezpečnejšie ako unavený personál. Snaha uľaviť personálu bola tiež jednou z pohnútok. Navyše, Josephinin otec bol inžinier, a teda už z domu mala zmysel pre techniku.

„Skutočný prienik umývačiek do domácností nastal v USA a v západnej Európe až po druhej svetovej vojne“

V roku 1883 jej však umrel manžel, a to bola v tej dobe aj hmotná katastrofa. S minimom peňazí a s dlhmi sa pustila do práce na svojom vynáleze. Po registrácii patentu začala v šope za domom vyrábať prvý prototyp. Pomáhal jej pri tom George Butters, mechanik a jeden z prvých zamestnancov neskôr založenej továrne na umývačky. Cochrane začala návrhom drôtených košov na riady. Koše navrhla rôzne pre taniere, poháre, misky a menší riad. Čo bolo na jej vynáleze prevratné a dôležité, bol však systém tlakového umývania. Koše boli na plocho ležiacom kolese, poháňanom motorom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite