Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Petrovič: Chvenie, ktoré meria čas

.juraj Petrovič .veda .veda

Mechanické hodinky dosiahli vrchol svojej slávy v prvej polovici dvadsiateho storočia. Keď do hry vstúpil najrozšírenejší minerál na Zemi, kremeň, zdalo sa, že im odzvonilo.

Juraj Petrovič: Chvenie, ktoré meria čas KUHN/RDB/ULLSTEIN BILD/ GETTY IMAGES Max Hetzel, vynálezca jedných z prvých elektronických hodiniek na svete, 1971.

čo má spoločné zapaľovač s hodinkami? Na to, aby sme pochopili, ako fungujú hodinky, pýšiace sa nápisom Quartz, potrebujeme pochopiť, čo to je a ako funguje piezoelektrický jav. Veľmi zjednodušene to je schopnosť kryštálu generovať elektrické napätie pri jeho deformácii. Napríklad, keď v zapaľovači malé kladivko udrie na kryštál a ten „hodí“ iskru.

čo je piezoelektrický jav

Keď bratia Pierre a Jaques Curie (manžel a švagor Marie Curie-Sklodowskej), skúmali správanie rôznych kryštálov pod tlakom, v roku 1880 experimentálne preukázali, že niektoré kryštály generujú celkom silné elektrické napätie. Okrem iného skúmali trstinový cukor a topás, ale aj kryštál kremeňa a rochellskú soľ. Práve posledné dve látky generovali pri mechanickom zaťažení najsilnejšie napätie. Curieovci však nepredvídali konverzný alebo reverzný piezoelektrický jav. Ten sa prejavuje, keď  kryštál nie je vystavený mechanickému pôsobeniu, ale elektrickému poľu. Tento efekt vypočítal francúzsko-luxemburský fyzik a vynálezca Gabriel Lippmann v roku 1881. Curieovci ho experimentálne potvrdili v tom istom roku.

Na dlhší čas zostal piezoelektrický jav skôr laboratórnou kuriozitou ako praktickým vynálezom. To sa zmenilo v roku 1917, keď bol skonštruovaný prvý sonar. Sonar je zariadenie podobné radaru, ktoré pomocou vyslaných a prijatých zvukových vĺn dokáže merať vo vodnom prostredí vzdialenosť od nejakého objektu. Presne na to sa aj dodnes používa v ponorkách. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite