Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Petrovič: Chémia, ktorá zachraňuje látky

.juraj Petrovič .veda .veda

Špina z látky sa najjednoduchšie odstráni vypratím vo vode s nejakým druhom mydla či inej tukomilnej látky. Sú však látky a odevy, ktoré sa takto zbaviť špiny nedajú. Teda, špiny sa zbavia, len sa už potom nedajú nosiť inde, ako pri okopávaní záhradky.

Juraj Petrovič: Chémia, ktorá zachraňuje látky CHALONER WOODS/GETTY IMAGES Práčovňa, ktorá poskytovala farbenie i chemické čistenie odevov v anglickom Honley okolo roku 1925.

ľuďom, ktorým je ľúto okopávať záhradku v luxusnom obleku zo Savile Row, pomohol v 19. storočí Američan Thomas L. Jennings, keď vynašiel suché čistenie.

Na to, aby sme pochopili, prečo sa v čistiarni na rozdiel od bežnej práčky z fraku nestanú montérky do záhrady, si musíme vysvetliť, prečo voda nemá rada olej. Súvisí to s tým, ako sú v rôznych molekulách usporiadané elektróny a s nimi elektrický náboj.

pánsky krajčír z New Yorku

Veľmi zjednodušene môžeme povedať, že poznáme polárne a nepolárne molekuly. Pri polárnych molekulách je elektrický náboj rozložený tak, že vytvára rozlíšiteľné póly, pozitívny a negatívny. Pri nepolárnych je elektrický náboj rozložený natoľko rovnomerne, že navonok žiadne póly nemajú. Polarita molekuly môže mať rôznu silu. Voda je napríklad silne polárna. Naopak, väčšina tukov má nepolárne molekuly.

Zaujímavé je, že polárne a nepolárne látky sa spolu nerady miešajú, a teda nedajú sa navzájom riediť. Ak nalejete olej do vody, nerozpustí sa v nej, po chvíli sa oddelí a vytvorí vrstvu na jej povrchu. Ak chceme tuky zachytiť vo vode, potrebujeme molekuly ako mydlo, ktoré na jeden svoj koniec prichytia tuk a druhým sa spoja s vodou. Majú teda polárny aj nepolárny koniec. Preto mnohé látky stačí vyprať vo vode s mydlom a mastná špina je preč. Pri čisto prírodných látkach je však problém v tom, že aj bez mydla sa samotná látka príliš rada kamaráti s vodou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite