Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Petrovič: Miliónová britva

.juraj Petrovič .veda .veda

Naši zvierací predkovia a aj prví ľudia srsť na tvári potrebovali. Chránila pred chladom, dažďom a hustotou aj dĺžkou naznačovala plodnosť svojho nositeľa. V určitom období sa však ľudia rozhodli, že sa jej chcú zbaviť. A zistili, že to bez vážnych poranení nie je jednoduché.

Juraj Petrovič: Miliónová britva BETTMANN/GETTY IMAGES Časom sa holenie britvou nahradilo holením žiletkami a holiacimi strojčekmi.

ochlpenie na tvári majú všetci ľudia. Jeho hustota a hrúbka je daná viacerými faktormi. Jedným je pohlavie. Ďalším genetická predispozícia, ďalším množstvo mužského pohlavného hormónu, ktoré telo produkuje. Počet vlasových folikulov, z ktorých ochlpene na tvári vyrastá, je daný už pri narodení a je veľmi rôzny: medzi šesť a dvadsaťpäťtisíc. Výrazné rozdiely v hustote a tvare ochlpenia tváre sú medzi rôznymi etnikami. Väčšina mužov čínskeho a japonského pôvodu má napríklad oveľa menej chlpov na tvári ako iné etniká. 

Poradie, v akom sa ochlpenie na tvári začne objavovať, je dané geneticky a je u všetkých ľudí rovnaké. Prvé jemné chĺpky sa objavia na hornej pere, nasledujú kotlety pri ušiach, po nich brada, líca a ako posledný zarastá krk. Chlpy na tvári a vlasy sú rovnakým typom ochlpenia na rozdiel od jemných krátkych chĺpkov, ktoré majú na pokožke deti a stále aj dospelí tam, kde im nerastie iné ochlpenie. Sú však miesta na našej pokožke, ktoré nezarastajú nikdy: pery, zadná strana ušných lalôčikov, dlane, chodidlá, niektoré časti pohlavných orgánov, pupok a jazvy.

Vlas aj chlp majú tri vrstvy. Vnútorná, nazývaná dreň, je zložená z nepravidelne usporiadaných buniek a vzduchových medzier. Niekedy môže dreň úplne chýbať. Kôra alebo aj kortex je stredná vrstva. Obsahuje bunky naplnené tvrdou bielkovinou, keratínom podobným tomu, ktorý máme aj v kožných bunkách alebo v nechtoch. V tejto vrstve sa nachádzajú aj granule melanínu, kožného farbiva. Tie určujú farbu vlasov a chlpov. Za všetky farby vlasov môžu dva druhy melanínu. Eumelanín obsahujú hnedé a čierne vlasy, pheomelanín zas tie červené. Blond vlasy vznikajú pri malom obsahu eumelanínu, sivé zas vtedy, ak sa medzi melanín dostane vzduch, často hlavne pri jeho zníženej produkcii. Biele vlasy rastú, keď sa produkcia melanínu vo vlasovom korienku zastaví úplne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite