Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nové lieky alebo povolenie zabíjať koronavírusy

.norbert Žilka .veda

Neustále hľadáme povestného Jamesa Bonda v terapii covid-19, ktorý môže získať licenciu na zabíjanie vírusu SARS-CoV-2. Terapeutické prístupy sa stali šlágrom o čosi skôr, ako sa objavili vakcíny. Ale ich 15 minút slávy odplavila prvá vlna očkovania. Napriek tomu stále lákajú pozornosť.

Nové lieky alebo povolenie zabíjať koronavírusy ALEX SAVA/GETTY IMAGES

v priebehu prvej vlny pandémie vznikol portrét ideálneho lieku proti covid-19. Vedci hľadali jednoduché a rýchle riešenia. Používali sa rôzne skratky, skúšali sa lieky, ktoré našli svoje uplatnenie pri iných ochoreniach. Nie je žiadnym prekvapením, že absolútnym víťazom sa stala liečba potláčajúca zápal (dexametazón). Je to osvedčená metóda, ktorá sa štandardne používa pri mnohých ochoreniach, kde zápal komplikuje zdravotný stav pacienta.

Omnoho zložitejšie bolo objaviť liek, ktorý by dokázal priamo zlikvidovať vírus a zamedziť jeho ďalšiemu pôsobeniu v organizme. Od samotného začiatku dominovali dve cesty, malé chemické entity (molekuly), či už v tabletkovej alebo injekčnej podobe, a protilátky, ktoré majú slabosť pre vírusové bielkoviny.

Prvým mediálne úspešným liekom sa stal remdesivir, ale jeho schválenie sprevádzali pochybnosti. Následne sa objavili protilátky od firmy Regeneron, v tomto prípade boli výsledky pomerne jednoznačné. V súčasnosti sa o priazeň regulačných orgánov uchádzajú ďalší kandidáti. Zoznam je dlhý, ale perspektívu má len za hrsť z nich.

v správnom čase na správnom mieste

Remdesivir nie je ani zďaleka novou tvárou antivírusovej terapeutickej smotánky. Vo výskume mnohých infekčných vírusových ochorení sa poneviera už niekoľko rokov čakajúc na svoju veľkú príležitosť. V liečbe vírusu ebola sa nedokázal presadiť, ale v prípade SARS-CoV-2 mu napokon prialo šťastie, a to aj napriek tomu, že výsledky nevyvolali euforické ovácie v odbornej komunite.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite