Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bražinová, Klempa, Kollár a Čekan: Všetko o tretej vlne a jej konci

.štefan Hríb .rozhovory

Panel expertov o tom, ako vyzerá a bude prebiehať tretia vlna pandémie covidu. Aké máme možnosti potlačiť delta variant a čo sa musí stať, aby sa zaočkovala a preočkovala dostatočne veľká časť populácie. Odpovedajú experti Alexandra Bražinová, Boris Klempa, Richard Kollár a Pavol Čekan.

Bražinová, Klempa, Kollár a Čekan: Všetko o tretej vlne a jej konci BORIS NÉMETH

v čom sme sa to začiatkom novembra 2021 ocitli?

Alexandra Bražinová: Každá vlna pndémie má začiatok, výstup, vrchol, klesanie a koniec. Na Slovensku máme tretí nárast prípadov a sme na stúpajúcej vlne, takže áno, máme tretiu vlnu. 

v lete som mal pocit z toho, čo ste hovorili naposledy v tejto relácii, že tretia vlna bude iná a asi slabšia ako predchádzajúca vlna, vzhľadom na to, že mnoho ľudí je zaočkovaných a mnoho ľudí covid prekonalo. Dnes dosahujeme nárasty infikovaných ako počas druhej vlny. Mýlili sme sa, ak sme hovorili, že tretia vlna bude slabšia?

Richard Kollár: Nie, nemýlili. Tretia vlna je skutočne slabšia. Máme menej úmrtí. Hospitalizácie sú dôležité, no výhľad je, že úmrtí bude menej. Smrtnosť sa znížila. Dnes je infikovaných viac detí, zároveň sú medzi nakazenými i ľudia, ktorí sú zaočkovaní alebo covid prekonali a u týchto ľudí je prakticky nulová šanca, že by na covid umreli. Vlna je teda menšia, no nevieme, aký rozsah bude mať v smrtnosti. Nevieme to odhadnúť, pretože nevieme, koľko ľudí je neimunizovaných. Na Slovensku máme približne 700 až 800 000 detí, ktoré si tou chorobou musia prejsť, takže aj čísla infikovaných to musia odzrkadľovať. Nikto na svete nevie zabezpečiť prostredie, v ktorom by sa deti s covidom nestretli. Napriek tomu budeme mať tisíce úmrtí, no bude ich menej ako v minulosti. Vysoký počet infikovaných tiež nie je prekvapením. Otázkou je, koľko bude hospitalizácií a či náš zdravotnícky systém zvládne manažovať to množstvo hospitalizácií, ktoré budeme mať. 

počet hospitalizácií sa blíži k 2 000, pričom v najhoršom období druhej vlny sme mali približne 4 000 hospitalizácií. Ak bude veľké množstvo hospitalizovaných, tak logicky mi vyplýva, že budeme mať aj mnoho úmrtí. V čom sa mýlim? 

Kollár: Momentálne je menej vážnejších priebehov covidu. Nemáme toľko pacientov na JIS a lekári vedia lepšie manažovať pacientov. Jednou z kľúčových otázok pred druhou vlnou bolo, či bude vyčerpaná kapacita zdravotníctva. Máme šancu a predpoklad, že sa na 4 000 hospitalizácií nedostaneme. Čo sme však v lete nevedeli, je, že sa kapacita v zdravotníctve zmenšila. Už dnes sú plné nemocnice a je to tým, že máme funkčnú bielu medicínu. Mnoho nemocníc v minulej vlne odvolalo plánované operácie a nemocnice verili, že môžu fungovať v duálnom režime, čo znamená, že JIS-ky nechali pre necovidových pacientov. Nemocnice sa snažili fungovať bez limitácií, no zistilo sa, že na to nemáme dosť personálu. Až teraz prichádza k obmedzeniu plánovaných úkonov.

Pavol Čekan: Myslím si, že táto vlna bude horšia v pozitivite PCR testov. Tento variant je infekčnejší a je pravda i to, že máme viac infikovaných detí. Čo sa týka nemocníc, tak keďže nie sú reprofilizované, tak pacienti nejdú na JIS, lebo nemáme dosť lôžok. Pravda je i to, že na tretiu vlnu je zdravotníctvo omnoho lepšie pripravené. Nemocnice vedia, kde majú pacientov umiestniť. Lekári, ktorí liečia, to vedia robiť lepšie ako počas druhej vlny. Cítim však mieru neistoty, keďže nevieme, kam bude tretia vlna smerovať. Neviem si predstaviť, kde je maximum infikovaných a hospitalizovaných i úmrtí. Rovnako nevieme, ako dlho bude trvať pokles infikovaných.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite