Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Dusík

.juraj Petrovič .veda .veda

Po plynoch, ktorých je najviac vo vesmíre, ale veľmi málo na Zemi, sa dostávame k plynu, ktorého je na Zemi najviac. Dýchame ho, a pritom s nami nijako nereaguje. Napriek tomu, že ako plyn je inertný, tvorí zlúčeniny, z ktorých sa skladá naše telo. A ďalšie, bez ktorých by ľudstvo umrelo od hladu.

Juraj Petrovič: Dusík BETTMANN/GETTY IMAGES Oxid dusičitý je jednou zo zložiek raketových palív, ktoré poháňali motory lodí Apollo aj ich lunárne moduly.

dusík je najväčšou zložkou pozemskej atmosféry, je ho v nej až 78 percent. Ako sa tam dostal? A odkiaľ pochádza? Ak chceme zodpovedať túto otázku, musíme sa vrátiť o miliardy rokov späť, keď sa utvárala zemská kôra. V tomto období bolo na Zemi oveľa viac aktívnych sopiek ako dnes. A tie chrlili do atmosféry Zeme veľa oxidu uhličitého, vody a amoniaku, čo je zlúčenina jedného atómu dusíka a troch vodíkových atómov. Voda vytvorila po ochladení pozemské oceány. V nich sa následne rozpustila väčšina oxidu uhličitého z atmosféry. 

A amoniak? Ten sa pod vplyvom slnečného žiarenia začal rozkladať na vodík a dusík. Vodík, ako najľahší plyn, unikol mimo atmosféry, a tak v nej zostali molekuly dusíka, ktoré, keď sa raz vytvoria, sú také stabilné, že za bežných tlakov a teplôt sú chemicky inertné. Biologicky to však vyzerá inak, na Zemi máme baktérie, ktoré si dokážu poradiť so vzdušným dusíkom a meniť ho na biologicky využiteľný amoniak.

dusík v nás

Dusík sa za bežných podmienok teploty a tlaku prejavuje ako inertný plyn. Preto sa používa všade tam, kde je potrebné zabrániť horeniu alebo iným reakciám. Dusík vytesňuje kyslík a ak obsah kyslíka klesne pod 15 percent, výrazne klesá riziko požiaru. Príkladom sú chemické a petrochemické prevádzky, ktoré spotrebúvajú obrovské množstvá dusíka pre inertizáciu svojich výrobných zariadení. Plynný dusík sa používa aj pri ochrane elektronických zariadení pred požiarmi a najnovšie hasiace systémy v priestoroch, kde nie sú ľudia, kombinujú dusík a vodu, čím sa zmenšuje poškodenie chránených vecí vodou v prípade hasenia.

Atomárny dusík však veľmi rád reaguje s inými prvkami. A tak sa v podmienkach, kde boli vysoké tlaky a teploty – na dne oceánov pri podmorských sopečných výduchoch a zdrojoch horúcej vody začali vytvárať zložité molekuly, ktorých súčasťou boli aj atómy dusíka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite