Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako dvaja tureckí migranti vyvinuli vakcínu proti koronavírusu, ktorá môže zachrániť svet

.filip Vačko .veda

Minulý mesiac firma Pfizer zverejnila správu o tom, že vakcína proti koronavírusu je podľa testov na desiatkach tisíc dobrovoľníkov bezpečná a účinná. Vakcínu ako prvá začala nasadzovať Británia a už v najbližších dňoch môže začať očkovanie v ďalších krajinách. No už málokto vie, že za vývojom tejto vakcíny stojí najmä tím manželov Uğur Şahin a Özlem Türeci so zaujímavým životným príbehom.

Ako dvaja tureckí migranti vyvinuli vakcínu proti koronavírusu, ktorá môže zachrániť svet Andreas Arnold/dpa via AP Uğur Şahin, jeden zo zakladateľov spoločnosti BioNTech, ktorá vyvinula prvú vakcínu proti koronavírusu na svete.

za tvorcu prvej vakcíny je zvyčajne označovaná americká firma Pfizer. K tomu sa často dodáva, že to dosiahla v spolupráci s nemeckou firmou BioNTech. No skutočnosť je mierne odlišná. 

Pfizer nepochybne vykonal kľúčovú úlohu pri distribúcii vakcíny, no leví podiel na jej vývoji má práve firma BioNTech. Rádovo 500-násobne menší BioNTech (merané podľa ročných tržieb) sa totiž nevedomky na vývoj tejto vakcíny pripravoval desaťročia predtým ako svet spoznal covid-19. Ako je to možné a kto stojí za založením tejto firmy? 

emigrácia z Turecka a štúdium medicíny

Uğur Şahin sa narodil v roku 1965 v Turecku, no už od svojich štyroch rokov žije v Nemecku. Prišiel tam so svojou matkou a otcom, ktorý do nemeckého Kolína nad Rýnom pricestoval za prácou v továrni automobilky Ford. Şahin už od detstva rád čítal vedecko-populárne knihy. 

To ho priviedlo až k štúdiu medicíny na Kolínskej univerzite, ktoré ukončil v roku 1992. Následne ešte 2 roky diaľkovo študoval matematiku na nemeckej univerzite v meste Hagen, zatiaľ čo v roku 1993 získal doktorát z Kolínskej univerzity za prácu v oblasti imunoterapie nádorových buniek. 

Popri tom už Şahin pracoval ako lekár - internista a hematológ/onkológ v Univerzitnej nemocnici mesta Kolín a neskôr v Sárskej Univerzitnej nemocnici v nemeckom Homburgu. 

Ugur SahinAndreas Arnold/dpa via APUgur Sahin

Özlem Türeci sa narodila v Nemecku tureckým rodičom a sama sa označuje za „pruskú Turkyňu“. Svoj lekársky diplom získala na Sárskej univerzite, kde tiež spoznala Şahina. Türeci a Şahin sa zosobášili v roku 2002 a majú jednu dcéru. 

To, že im to bude klapať nielen v osobnom, ale aj v profesionálnom živote nenaznačuje len to, že sa spoznali pri štúdiu medicíny. Ako uvádza Financial Times, ktorý Şahin a Türeci označil za osobnosti roka 2020, „Pár dokonca odišiel do laboratória vykonať nejakú prácu počas ich svadobného dňa“. 

dokonalé spojenie biznisu a vedy

Türeci a Şahina spájala nielen oddanosť práci a záujem o medicínu, ale aj podobné vízie. Veda pre nich nebola cieľom, ale prostriedkom. Cieľom pre nich bolo aplikovať poznatky do reálnej praxe, čiže prispieť k priamemu zlepšeniu životov ľudí. Ako pre Financial Times uviedla Türeci, „V prvom rade sme lekármi. (naša práca) je o poskytovaní riešení pre pacienta. Veda je nástrojom ako to dosiahnuť. Nikdy to nebolo o porozumení mechanizmu len preto, lebo je nádherný“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite