Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kontroverzný Musk a pandémia. Hovoril, že v apríli bude koniec, potom sa sám nakazil

.filip Vačko .spoločnosť

Postoj druhého najbohatšieho človeka na svete k pandémii koronavírusu bol od jej počiatkov extrémne kontroverzný. Prečo je podľa Muska prístup k pandémii hysterický a ako napriek tomu v boji s pandémiou pomáhal?

Kontroverzný Musk a pandémia. Hovoril, že v apríli bude koniec, potom sa sám nakazil AP Photo/Susan Walsh, File CEO firiem Tesla a SpaceX Elon Musk v marci 2020 na konferencii vo Washingtone.

podnikateľ a šéf Tesly Elon Musk od začiatku koronakrízy zastával postoj, podľa ktorého sú reakcie na pandémiu vo všeobecnosti prehnané. Musk napríklad prirovnal covid-19 ku bežnému nachladnutiu a vyhlásil, že „panika ohľadom koronavírusu je hlúpa“. Táto panika je podľa neho nebezpečnejšia ako samotný koronavírus a ako vyhlásil, „ak pridelíme príliš veľa zdravotných prostriedkov na koronu, pôjde to na úkor liečenia iných chorôb“. 

19. marca navyše zverejnil na Twitteri status, v ktorom uviedol jeden z dôvodov, pre ktoré si myslí, že reakcie na pandémiu sú prehnané, „Deti sú v podstate imúnne, ale starší s pridruženými ochoreniami sú ohrození. Rodinné stretnutia s úzkym kontaktom medzi deťmi a starými rodičmi sú pravdepodobne najrizikovejšie.“ 

namiesto konca pandémie 70 krát viac mŕtvych

Musk sa pokúsil predpovedať aj koniec pandémie v USA, no veľmi neúspešne. 19. marca totiž tvrdil „na základe súčasných trendov (bude) koncom apríla počet nových prípadov v USA pravdepodobne blízky nule“. Samozrejme, pravdou bol opak. 

Zatiaľ čo 19. marca 7-dňový kĺzavý medián v USA dosiahol 29 úmrtí na koronavírus denne, 30. apríla to bolo už približne 1997 úmrtí denne. Aktuálne, o vyše 7 mesiacov neskôr, tento ukazovateľ dosahuje približne 2500 úmrtí na koronavírus denne. Musk svoje tvrdenie podložil tým, že k 15. marcu neboli v Taliansku evidované žiadne úmrtia detí

boj za slobodu ignorovaním zákonov

Musk zároveň nazval lockdown „uväznením ľudí v ich vlastných domoch v rozpore so všetkými ich ústavnými právami“. Lockdowny preto podľa neho „vymazávajú slobody ľudí spôsobmi, ktoré sú hrozné a nesprávne a sú v rozpore s tým, prečo ľudia prišli do Ameriky alebo prečo vybudovali túto krajinu“. 

.týždeň

V rámci lockdownu mala byť zastavená výroba aj v továrni Tesla v kalifornskom meste Fremont. Musk sa najskôr odmietal prispôsobiť pandemickým opatreniam a tvrdil, že výroba v jeho továrni Tesla patrí medzi „nevyhnutné služby“, ktorých sa lockdown netýka. No šerif okresu Alameda, v ktorom sa nachádza továreň Tesla, s ním nesúhlasil, „Tesla nie je nevyhnutnou firmou podľa definície nariadenia okresu Alameda“. Musk teda výrobu v továrni zastavil. 

No po niekoľkých týždňoch mu došla trpezlivosť a rozhodol sa proti tomuto zákazu rebelovať. Ako oznámil 11. mája na svojom Twitteri, „Tesla dnes reštartuje výrobu v rozpore s pravidlami okresu Alameda. Budem na linke so všetkými ostatnými. Ak bude ktokoľvek zatknutý, žiadam, nech som to len ja.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite