Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nobelova cena za čierne diery

.martin Mojžiš .veda

Nobelovu cenu za fyziku získali britský matematik a fyzik Roger Penrose, nemecký astrofyzik Reinhard Genzel a americká astronómka Andrea Ghez. Za čierne diery.

Martin Mojžiš

roger Penrose je najnovším potvrdením starej múdrosti, že pomerne spoľahlivým receptom na zisk Nobelovej ceny je urobiť v mladosti zásadný objav a potom dlho žiť. To, že čierne diery a singularity sú v rámci Einsteinovej všeobecnej teórie relativity typickým (a nie fiktívnym alebo raritným) objektom, dokázal Penrose v roku 1965. Nobelovu cenu za tento dôkaz získal o 55 rokov neskôr ako 89-ročný.

Na to, že v rámci Einsteinovej všeobecnej teórie relativity môžu existovať čierne diery a v ich rámci singularity, prišiel Karl Schwarzschild už dva mesiace po publikovaní Einsteinovho článku. Jeho práca však bola založená na predpoklade sférickej symetrie a vôbec nebolo jasné, či je tento predpoklad pre existenciu spomínaných objektov kľúčový alebo nepodstatný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite