Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Technologická singularita alebo regularita. Dokáže umelá inteligencia nahradiť ľudstvo?

.filip Vačko .martin Mojžiš .veda .fenomén

Filip Vačko vo svojom článku vysvetľuje, prečo verí, že budúcnosťou ľudstva môže byť umelá inteligencia a exponenciálny rast, ktorý dospeje až do takzvanej technologickej singularity. Martin Mojžiš v reakcii na text Filipa Vačka uznáva, že budúcnosť takto vyzerať môže. No ukazuje tiež, prečo nakoniec môže všetko dopadnúť úplne inak.

Technologická singularita alebo regularita. Dokáže umelá inteligencia nahradiť ľudstvo?
Vo filme Tron: Dedičstvo z roku 2010 sa v dokonalom kyberpriestore vymkol kontrole program Clu v snahe ovládnuť nielen virtuálny, ale i reálny svet. Foto: ITAR-TASS/PROFIMEDIA

OBSAH

Technologická singularita – umelá inteligencia a budúcnosť ľudstva .filip Vačko
Technologická regularita .martin Mojžiš
L

Technologická singularita – umelá inteligencia a budúcnosť ľudstva

.filip Vačko .spoločnosť

Ľudská myseľ je najúžasnejší nástroj v nám známom vesmíre. Minimálne podľa ľudskej mysle. Vie prežívať intenzívne emócie, ale aj vytvárať abstraktné teórie o kvantovej fyzike. Vie sa učiť jazyky, vytvárať umenie, rozmýšľať o tom, ako rozmýšľajú iné mysle. A predsa má ďaleko od dokonalosti.

trpí totiž viacerými systematickými chybami, v dôsledku ktorých má sklon nesprávne identifikovať realitu alebo predpovedať budúcnosť. 

Jednou z týchto chýb je to, že ľudia zvyčajne vnímajú pokrok ľudstva lineárne, teda priamočiaro, a nie exponenciálne, teda ako čoraz rýchlejší proces.

ako rozmnožiť ryžu

Rozdiel medzi lineárnym a exponenciálnym vývojom dobre vysvetľuje jedna z legiend o zrode šachu. Táto legenda hovorí, že keď vynálezca šachu ukázal svoj vynález kráľovi, kráľ ho vyzval, aby si za svoju prácu sám zvolil odmenu. Vynálezca kráľa požiadal o prostú plácu: ryžu (niektoré zdroje spomínajú pšenicu). 

Chcel konkrétne súčet všetkých zrniek ryže na šachovnici, ak bude na prvom políčku šachovnice jedno zrnko, na druhom dve zrnká, na treťom štyri zrnká a podobne na každom ďalšom políčku dvojnásobok predchádzajúceho políčka. Kráľ vynálezcu údajne vysmial, podľa neho si pýtal absurdne nízku odmenu. Správcovia kráľovskej pokladnice však kráľovi oznámili, že potrebné množstvo ryže v skutočnosti nemajú k dispozícii ani len v celom jeho kráľovstve. Ako je to možné?

„Ak bol príbeh pravdivý, nie div, že toľko ryže sa nenachádzalo v celom kráľovstve. Ide totiž nahrubo o tisícnásobok dnešnej celosvetovej ročnej produkcie ryže.“

Legenda má rozličné pokračovania a tie sa líšia podľa toho, či kráľ dal vynálezcu šachu popraviť, alebo z neho spravil svojho radcu. Dôvodom kráľovho omylu však bolo práve

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite