Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo robí Barbara Ukropcová

.martin Mojžiš .veda .prírodovedy

Výskum manželov Ukropcovcov je natoľko interdisciplinárny, že preň neexistuje jednoduchý názov. Ide o  kombináciu klinického výskumu a  laboratórnych analýz zdanlivo banálnej veci – vplyvu cvičenia na obezitu a  chronické ochorenia. Ale je za tým oveľa viac.

dá sa nejako stručne opísať váš výskum?

Je to klinický a laboratórny biomedicínsky výskum v oblasti účinkov fyzického cvičenia a ich mechanizmov. Ide nám pritom najmä o starých ľudí alebo ľudí s obezitou, diabetom 2. typu, poruchami pamäti či Parkinsonovou chorobou. Vychádzame z klinických intervenčných štúdií s cvičením, ktoré si sami navrhujeme a realizujeme v spolupráci s kolegami z FTVŠ, s klinickými lekármi, ako aj s kolegami-vedcami zo zahraničia. Takáto štúdia je náročná na koordináciu a vyžaduje extenzívny nábor, skríning a výber dobrovoľníkov, ako aj celý komplex vyšetrení, ktoré sa uskutočňujú na začiatku aj na konci obdobia intenzívneho tréningu. Následne analyzujme vzorky biologického materiálu získané počas klinickej štúdie a robíme experimenty na bunkách ľudského svalu.

čo vás pri tom zaujíma, akú otázku si kladiete?

Pýtame sa, akým spôsobom ovplyvňuje fyzický tréning vybrané fyziologické parametre od metabolizmu cez fyzickú zdatnosť, svalovú silu, motorické funkcie až po kognitívne funkcie. A zaujíma nás, ako sú tieto jednotlivé funkcie prepojené. Ak zistíme účinok cvičenia na niektoré z uvedených parametrov, pátrame po potenciálnych molekulárnych mechanizmoch alebo mediátoroch účinkov fyzickej aktivity na tieto konkrétne parametre. To už znamená prácu v labákoch, kde analyzujeme vzorky kostrového svalu či séra.

čiže sa snažíte zistiť, aké sú molekulárne mechanizmy účinkov cvičenia?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite