Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Budúcnosť ľudstva môže byť na Venuši. Kým sa vydáme na medzihviezdnu výpravu

.martin Hodás .veda .veda

Ak chce ľudstvo prežiť, v dlhodobom horizonte sa raz musí stať „medziplanetárnym druhom“. Dnes sa najviac hovorí o kolonizácii Mesiaca a Marsu, nadácia Humans2Venus však chce ísť opačným smerom – k Slnku. Venuša je pritom určite nehostinné miesto. Prečo nás má zaujímať, to nám na bratislavskej vesmírnej konferencii Výťah vysvetlil zakladateľ nadácie Guillermo Söhnlein.

Budúcnosť ľudstva môže byť na Venuši. Kým sa vydáme na medzihviezdnu výpravu JAXA/ISAS/DARTS/KEVIN M. GILL

síce ide o horizont miliárd rokov, no expanzia Slnka raz život na Zemi zahubí. Ak ho teda ešte skôr nezničí klimatická zmena. Pri hľadaní alternatív sme limitovaní súčasnými technológiami a skúsenosťami, preto sa najčastejšie hovorí o Mesiaci a Marse. Prečo teda propagujete myšlienku kolonizácie Venuše, na povrchu ktorej by sme ani neprežili?

Krátka odpoveď je gravitácia. Dlhšia odpoveď znie: všade tam, kde sa snažíme urobiť z ľudstva multiplanetárny druh, má každá destinácia, ktorú v súčasnosti sledujeme, gravitáciu menšiu ako 1G – či už je to nízka obežná dráha Zeme, Mesiac, Mars alebo voľne letiace stanice, všetky majú gravitáciu menšiu ako 1G. Po prvé, z vlastných skúseností s pilotovanými vesmírnymi letmi už vieme, že to ľudskému telu spôsobuje problémy. Ale čo je dôležitejšie, ak je vaším konečným cieľom urobiť z ľudstva multiplanetárny druh, hovoríme o dlhodobých trvalých pobytoch vo vesmíre, ba čo viac, ide o viacgeneračné pobyty. Chceme, aby sa ľudia narodili vo vesmíre, možno tam aj zostali a mali tam rodiny. Naším problémom je, že súčasné poznatky o fyziológii Homo sapiens sú také, že na rozmnožovanie potrebujeme gravitáciu 1G. Nie sme si istí, či sa dokážeme rozmnožovať pri menšej gravitácii. Môžeme vôbec otehotnieť pri gravitácii menšej ako 1G? Dokážeme donosiť plod až do termínu pôrodu? Môžeme porodiť zdravé dieťa? Dokážeme toto dieťa vychovať do dospelosti a dokáže sa rozmnožovať? Nič z toho sme netestovali. Dokonca ani tú časť o počatí, pravda... Takže dúfajme, že to všetko bude fungovať alebo že lekárska komunita pomôže vymyslieť spôsob, ako to urobiť.

prirodzene najľahšie by bolo ísť tam, kde tá gravitácia už je, napríklad na Venušu. No jej povrch je nehostinný. Prišli ste preto s myšlienkou usadiť sa v jej atmosfére. Ako vám to napadlo?

Čítal som dokument, ktorý sa zaoberal dátami zo sovietskych misií Venera. Keď sme sa pozreli na grafy, bolo jasné, že v oblasti 50 až 60 kilometrov nad povrchom je zóna, kde je tlak jednej atmosféry a teplota 30 až 50 °C. To sú dva faktory, prečo nemôžete ísť priamo na povrch – tlak a teplota. Následne som zistil, že NASA už vyvinula celý koncept, ako sa dostať do atmosféry Venuše. Ukázalo sa, že na celom svete sú ľudia, ktorí sa tým zaoberali. Máme teda odborníkov, ktorí veria, že je to nielen možné, ale že práve tam by sme sa mali usilovať ísť ešte viac ako na Mars. Problém bol v tom, že títo ľudia boli izolovaní po celom svete a nekomunikovali spolu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite