Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Popularizácia vedy je ako otužovanie. Veda môže naše myslenie naučiť nebáť sa robiť chyby

.juraj Petrovič .veda .téma

Tak ako otužovanie učí naše telo brániť sa pred chorobami, môže veda naše myslenie naučiť nebáť sa robiť chyby, a tým nás ochrániť aj pred dezinformáciami.

Juraj Petrovič: Popularizácia vedy je ako otužovanie. Veda môže naše myslenie naučiť nebáť sa robiť chyby CBS/GETTY IMAGES 28. január 1974: Carl Sagan a návrh plakety s posolstvom pre prípadné mimozemské civilizácie mimo slnečnej sústavy. Jeho program Cosmos: A Personal Voyage bol prelomový vďaka zrozumiteľnosti.

v Bratislave sa nedávno skončil festival Starmus Earth. Spojenie vedy a hudby, presnejšie hviezd vedeckého a hudobného neba, má za hlavný cieľ popularizáciu vedy. Cez účasť a prednášky nositeľov Nobelovej ceny a účasť a koncerty hudobníkov, z ktorých Brian May je oboje – slávny hudobník a súčasne astrofyzik. Popularizácia vedy má dnes ešte väčší význam ako v dobe, keď sa naplno rozbiehala. Prečo? 

Často počúvame otázky, že čo už tak môže byť zaujímavé na fyzikálnych zákonoch, svetle alebo skúmaní malinkých častíc, ktoré nevidíme voľným okom a ktoré sa navyše správajú úplne nepochopiteľne. Alebo čo už môže byť také zaujímavé na celonočnom hľadení na oblohu a nekonečne vzdialené hviezdy? Správnou odpoveďou je, že úplne všetko. Dôležité pritom ale je, aby tá odpoveď dokázala vzbudiť zvedavosť. 

smrť zvedavosti

Grécky filozof, historik a spisovateľ Ploutarchos napísal v eseji s názvom O počúvaní aj túto vetu: „Myseľ nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale oheň, ktorý treba zapáliť... Hriať sa pri cudzom ohni zahreje údy a rozžiari tvár, nevnesie ale žiadne svetlo do temnoty mysle.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite