Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Starnutie mozgu s ručením neobmedzeným

.norbert Žilka .veda .veda

Aj ľudský mozog dokáže starnúť s eleganciou. Bez ohľadu na zlovestné molekulové zmeny, ktoré starnutie so sebou prináša. Úspech a optimizmus sú rozhodujúce faktory zdaru. A ak k tomu pridáme správne upečený koláč našich génov, výsledkom je veselé starnutie.

Starnutie mozgu s ručením neobmedzeným MICHEL PORRO/GETTY IMAGES 29. jún 2004 Hoogeveen, Holandsko: Hendrikje van Andel-Schipper oslavuje svoje 114. narodeniny a stáva sa tak najstaršou osobou na svete.

holandskí Matuzalemovia

Každá krajina má svojich rekordérov, ktorí poľahky zvládnu celé storočie v čulom zdraví. Avšak nie každá krajina im venuje dostatočnú pozornosť zo strany poznaniachtivých vedcov. Holandsko patrí medzi svetových lídrov v oblasti výskumu ľudského mozgu. A vo výskume demencií dlhodobo určujú trendy. 

Starčekovia a starenky vo výbornej kognitívnej kondícii lákajú pozornosť odborníkov, ktorí sa venujú výskumu demencie. Celkom oprávnene sa pýtajú, prečo malá skupinka ľudí dokáže odolávať neurodegeneračným zmenám v mozgu. Reč je o storočných dôchodcoch, ktorým nesiahajú na druhý pilier, pretože žijú v krajine, kde úspech prináša príjemný život aj v pokročilej fáze života.

Rekordéri v starnutí nás nútia prepisovať učebnice a meniť niektoré dogmy, ktoré sa v oblasti výskumu usadili ako vodný kameň na potrubí. Stávajú sa zdrojom cenných poznatkov a pomáhajú nám pochopiť jeden dôležitý fakt. Demencia nie je nevyhnutným nástrojom starnutia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite