Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Áziou otriasa málovídaná vlna horúčav, teploty presahujú 40 stupňov Celzia

.sita .veda

Meteorológovia takéto teploty v tomto ročnom období zaznamenali vôbec po prvý raz.

Áziou otriasa málovídaná vlna horúčav, teploty presahujú 40 stupňov Celzia sita/AP Photo/Mark Baker

nečakaná vlna horúčav netypická pre začiatok apríla zasiahla juhovýchodnú Áziu. Ako uvádza britský web The Guardian, na viacerých miestach vystúpila ortuť teplomera cez hranicu 40 stupňov Celzia. Viacerí meteorológovia upozornili, že takéto teploty v tomto ročnom období zaznamenali vôbec po prvý raz.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) varovala, že teploty budú vyššie, ako je sezónny priemer. Takéto počasie vysvetľuje klimatickými zmenami spôsobenými ľudskou činnosťou, ako aj fenoménom El Niňo, ktorý so sebou prináša teplo a suchý vzduch.

Nebývalé horúčavy ovplyvnili život v krajinách regiónu. Pre abnormálne vysoké teploty na Filipínach tisícky škôl zrušili prezenčné hodiny. Miestny meteorologický úrad informoval, že v niektorých oblastiach dosahovali horúčavy 42 stupňov Celzia. Úrady varovali obyvateľov pred možnými kŕčmi z tepla a vyčerpaním.

V centrálnej časti Mjanmarska namerali až 44 stupňov Celzia, na juhu Thajska pre toto ročné obdobie tiež rekordných 40,2 a na severozápade Vietnamu 40,6 stupňa Celzia. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite