Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Muskov mozgový čip má prvý človek. Budú z nás raz bioroboti?

.martin Hodás .veda .veda

Keď príde reč na čipovanie ľudí, mnohí si spomenú na hlúpe covidové konšpirácie, ktoré sa šíria dodnes. Vo svojej podstate však nejde o až takú hlúposť, práve naopak.

Muskov mozgový čip má prvý človek. Budú z nás raz bioroboti? NEURALINK.COM Čip od spoločnosti Neuralink vyskúšal nedávno aj prvý pacient.

nie, ani v roku 2024 nám nehrozí, že do nás niekto bez nášho vedomia vstrekne nanočipy, ktoré budú ovládané cez 5G sieť vládou adrenochrómom poháňaných monštier. To ale neznamená, že sa raz skutočne nenecháme začipovať. S naším vedomím a výslovným súhlasom.

Nehovoríme však o miniatúrnych, okom nerozpoznateľných zariadeniach. Reč je o technológii brain-computer interface (BCI), teda o elektronickom prepojení mozgu a počítača.

No prečo by sme to robili? Spočiatku kvôli závažným chorobám a zraneniam, ktoré dnešná medicína nedokáže vyliečiť. Napríklad ochrnutie spôsobené poškodením miechy. Neskôr môže byť motiváciou obyčajná snaha rozšíriť fyzické i kognitívne schopnosti našej smrteľnej schránky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite