Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poriadne ňou zatriasli, nech čím skôr letí na orbitu: Slováci chystajú ďalšiu vesmírnu družicu

.martin Hodás .veda

V poradí štvrtý slovenský satelit prešiel jednou z dôležitých predletových skúšok. Jej cieľom je zistiť, či sa jej cestou do vesmíru neroztrasú kolená.

Poriadne ňou zatriasli, nech čím skôr letí na orbitu: Slováci chystajú ďalšiu vesmírnu družicu Spacemanic/grb beta

trvalo takmer 15 rokov, kým samostatná Slovenská republika vypustila svoju prvú vesmírnu družicu. Volala sa skCube, bol to projekt nadšencov, ktorý finančne podporil aj štát a do kozmu sa po rokoch príprav pozrel v lete 2017.

Odvtedy sa všeličo zmenilo. Vrátane celého vesmírneho priemyslu. Ten prešiel revolúciou vďaka súkromným firmám, ako napríklad SpaceX. Dostať družicu na obežnú dráhu nebolo nikdy ľahšie – a najmä lacnejšie.

A to umožnilo aj rozšírenie zoznamu slovenských vesmírnych satelitov. V roku 2021 sa ku skCube na obežnej dráhe pripojila družica GRBAlpha – tentoraz už skutočne profesionálna vedecko-technologická misia – a koncom roka 2023 na orbitu putoval satelit Veronika. 

Už o pár mesiacov sa tento nateraz stále krátky zoznam môže rozšíriť o ďalší zápis – družicu GRBBeta. Ako napovedá názov, ide o pokračovanie predošlej úspešnej misie. 

V poradí tak pôjde už o štvrtý slovenský satelit za ostatných sedem rokov. Samozrejme za predpokladu, že všetko vyjde podľa plánu. To totiž pri letoch do vesmíru vôbec nie je pravidlom...

lovec gama zábleskov 

Tak ako všetky predošlé slovenské družice, aj GRBBeta je takzvaným CubeSatom. Ide o rozšírený štandard medzi nanosatelitmi. Ich základným kameňom je kocka s približnými rozmermi 10 × 10 × 10 centimetrov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite