Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NASA, váš balík bol práve doručený... na Mesiac

.martin Hodás .veda

Po 51 rokoch sa Američanom podarilo znova pristáť na Mesiaci. Úspech sa však nerodil ľahko. Naopak, ak by boli na palube aj ľudia, bola by to ďalšia skvelá predloha pre hollywoodsky trhák.

NASA, váš balík bol práve doručený... na Mesiac sita/Raquel Natalicchio/Houston Chronicle via AP Oslava hladkého pristátia na Mesiaci v hlavnej kontrolnej miestnosti.

bol december 1972, len pár dní pred Vianocami, a americký astronaut s česko-slovenskými predkami Eugene Cernan nastupuje do modulu Challenger. Spolu s geológom Harrisonom Schmittom sa vracajú za kolegom Joeom Englem, aby sa mohli vydať na cestu domov – na Zem.

Počiatočné nadšenie verejnosti z dobývania vesmíru už ustalo, Spojené štáty vyhrali vesmírne preteky a program Apollo bol ukončený skôr, než NASA plánovala. Ako sa s odstupom času ukázalo, misia Apollo 17 Amerike zabuchla dvere na Mesiac na viac ako polstoročie.

Nie však navždy. V noci zo štvrtka na piatok to zmenila americká spoločnosť Intuitive Machines. Stala sa tak vôbec prvou súkromnou firmou, ktorá sa môže pochváliť mäkkým pristátím na Mesiaci. 

Nechýbalo však veľa a na tento míľnik by nedosiahla, a to ani v prípade, ak by misia prebehla hladko. Naopak, inžinieri sa museli riadne obracať a ani po úspešnom pristátí nebolo dlho nič isté.

nechcú Mesiac iba navštíviť, chcú na ňom ostať 

Intuitive Machines poslali k Mesiacu pristávací modul Odysseus triedy Nova-C. Jeho vývoj podporila sumou 118 miliónov amerických dolárov vesmírna agentúra NASA. Urobila tak v rámci komerčného programu CLPS (Commercial Lunar Payload Services), ktorého úlohou je vytvoriť komerčné prepojenie medzi Zemou a Mesiacom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite