Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Globálne otepľovanie po prvý raz celoročne prekročilo 1,5 stupňa Celzia

.sita .veda

Nepodarilo sa tak naplniť jeden z kľúčových politických prísľubov boja proti zmene klímy.

Globálne otepľovanie po prvý raz celoročne prekročilo 1,5 stupňa Celzia sita/AP Photo/Ivan Valencia, File

globálne otepľovanie prvýkrát presiahlo 1,5 stupňa Celzia za celý rok. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na Európsku klimatickú službu Copernicus.

Svetoví lídri v roku 2015 sľúbili, že sa pokúsia ohraničiť dlhodobý nárast teploty na limit 1,5 stupňa Celzia, čo sa považuje za kľúčové, aby sa zabránilo najškodlivejším vplyvom. Naliehavé opatrenia na zníženie emisií uhlíka však ešte stále môžu spomaliť otepľovanie, tvrdia vedci.

„Toto ďaleko presahuje všetko, čo je prijateľné,“ povedal profesor Bob Watson pre BBC Radio 4. „Pozrite sa, čo sa stalo tento rok len s 1,5 stupňami Celzia - videli sme povodne, suchá, horúčavy a lesné požiare po celom svete.“

Obdobie od februára 2023 do januára 2024 dosiahlo oteplenie o 1,52 stupňa Celzia, uviedla Európska klimatická služba Copernicus.

Prelomová správa OSN z roku 2018 uviedla, že riziká vyplývajúce zo zmeny klímy, ako sú intenzívne vlny horúčav, stúpajúca hladina morí a vymieranie voľne žijúcich druhov, sú oveľa vyššie pri oteplení o dva stupne Celzia ako pri 1,5 stupni Celzia.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite