Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pochybenia nervového energetického priemyslu

.norbert Žilka .veda .veda

Niektoré neurologické ochorenia vznikajú v dôsledku lokálnej mozgovej energetickej krízy. Príčinou je rozsiahly výpadok výroby chemickej energie, ktorá prebieha v mitochondriách. Poškodenie bunkových elektrární je nezvratné a terapeutická cesta tŕnistá.

Pochybenia nervového energetického priemyslu BETTMANN/GETTY IMAGES 13. jún 1939 Rochester, USA: Bejzbalista Lou Gehrig na ceste do Mayo Clinic, kde mu mali zistiť diagnózu.

na začiatku bol bejzbal. Lou Gehrig, ktorý pochádzal z nemeckej imigrantskej rodiny, patril medzi fenomenálnych hráčov amerického bejzbalu. Viac ako 200 zápasov bez prerušenia odohral v drese New York Yankees. V prvej polovici minulého storočia patril medzi najlepších pálkarov Americkej bejzbalovej ligy. Za svoje výnimočné športové výkony bol uvedený do Siene slávy. 

Lou Gehrig alias Železný kôň odohral v lige 17 sezón, od roku 1935 až do svojej smrti bol kapitánom Yankees. Spolu so svojím tímom vyhral šesťkrát Svetovú bejzbalovú sériu. V štyroch ročníkoch za sebou získal ocenenia za najväčší počet dobehov, sedemkrát sa ocitol v ALL STAR tíme. 

Bejzbalovú ligu opustil v roku 1939, keď sa u neho začali prejavovať zvláštne neurologické príznaky. Cítil, že stráca silu, začal mať problémy s koordináciou, často bezdôvodne padal na trávnik. Neurológovia z Mayo Clinic u neho diagnostikovali amyotrofickú laterálnu sklerózu. Zomrel v roku 1941, mal iba 38 rokov. Ochorenie dodnes nesie jeho meno, hoci v médiách je častejšie známe pod označením ALS. 

nebezpečná skleróza 

Medzi charakteristické príznaky ochorenia patria zvýšená svalová slabosť končatín, postihnutie reči, prehĺtania a dýchania. Časté sú zakopávania a pády. Reč sa stáva pomalou a nezrozumiteľnou. Rýchlosť, akou ochorenie postupuje, je individuálna a ovplyvňuje ju množstvo faktorov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite