Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NASA odkladá pristátie astronautov na Mesiaci minimálne do roku 2026

.tasr .veda

Harmonogram programu Artemis sa zmenil tak, že misia Artemis 2 je teraz posunutá na september 2025 a Artemis 3 sa uskutoční v septembri 2026.

NASA odkladá pristátie astronautov na Mesiaci minimálne do roku 2026 SITA/AP Photo/Michael Wyke

americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v utorok oznámil odloženie svojich misií  Artemis 2 a Artemis 3. Cieľom programu Artemis je prvýkrát od ukončenia programu Apollo vrátiť ľudí na Mesiac. Posledná misia Apollo sa uskutočnila v roku 1972.

Riaditeľ NASA Bill Nelson uviedol, že najvyššou prioritou NASA je bezpečnosť, preto chce tímom zapojených do misií Artemis poskytnúť "viac času na zvládnutie výziev s prvovývojom, prevádzkou a integráciou".

V rámci programu Artemis naplánovala NASA sériu misií so zvyšujúcou sa náročnosťou, ktorých cieľom je návrat ľudí na Mesiac a vybudovanie trvalej stanice. Zámerom súčasne je vyvinúť a otestovať technológie pre prípadnú cestu na Mars.

Prvá z týchto misií, Artemis 1, uskutočnila v roku 2022 let sondy bez posádky okolo Mesiaca. 

Misia Artemis 2 bola pôvodne naplánovaná na november tohto roku a v rámci nej chcela NASA do vesmíru vyslať štvorčlennú posádku, ktorá má Mesiac obletieť, no ešte na ňom nepristane.

Počas misie Artemis 3 – naplánovanej pôvodne na december 2025 - úrad NASA plánuje návrat ľudí na Mesiac – prvý od roku 1972; tentoraz však astronauti majú pristáť na južnom póle Mesiaca, kde sa dá ťažiť ľad. Voda z neho je okrem podpory prežitia pozemšťanov priamo na povrchu Mesiaca využiteľná aj ako základ pre raketové palivo na vesmírne lety.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite