Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenskí vedci sa podieľali na vývoji supravodivého kábla pre jednosmerný prúd

.tasr .veda

Hľadali výhodné riešenie pre veterné farmy.

Slovenskí vedci sa podieľali na vývoji supravodivého kábla pre jednosmerný prúd sita/AP Photo/Julia Nikhinson

vedci z Elektrotechnického ústavu (ElÚ) Slovenskej akadémie vied (SAV) sa v roku 2023 podieľali na vývoji supravodivého kábla na prenos elektrickej energie jednosmerným prúdom. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

V rámci medzinárodného projektu SCARLET vedci hľadali podľa slov hovorkyne riešenie, ktoré sa dá výhodne použiť u farmy veterných turbín, kde možno priamo získať elektrickú energiu na úrovni stredného napätia. 

„V tom prípade však musí byť prúd prenášaný diaľkovým káblom výrazne vyšší než pri klasickom prenose veľmi vysokým napätím. Ak chceme nahradiť prenos pri 500 kilovoltoch prenosom pri 50 kilovoltoch, transportná kapacita kábla sa musí zvýšiť desaťnásobne,“ vysvetlil Fedor Gömöry z ElÚ SAV.

Ako skonštatoval, to sa nedá dosiahnuť pomocou štandardnej káblovej technológie XLPE, preto projekt SCARLET zaviedol supravodivé káble s využitím takzvaných vysokoteplotných supravodičov, chladených kvapalným dusíkom. Kábel pritom obsahuje 80 páskových vodičov, širokých tri milimetre. 

Gömöry spolu s kolegami hľadá usporiadanie, v ktorom by sa čo najlepšie vyhli ohrevu vodičov magnetickým poľom, ktoré prenášaný prúd vytvára. „V roku 2023 sme vypracovali výpočtový program, s pomocou ktorého vieme takýto ohrev predpovedať. Výsledky nášho modelovania prispejú do rozhodovania o konečnej podobe kábla, ktorý bude potom zadaný do výroby a v záverečnej fáze projektu otestovaný,“ dodal. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite