Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výskumníci písomne varovali správnu radu spoločnosti OpenAI

.tasr .veda

Obavy majú z prelomu v technológii umelej inteligencie.

Výskumníci písomne varovali správnu radu spoločnosti OpenAI sita/AP Photo/Barbara Ortutay

niekoľko výskumníkov spoločnosti OpenAI listom varovalo správnu radu spoločnosti pred objavom, ktorý potenciálne môže ohroziť ľudskú spoločnosť. List správnej rade doručili ešte pred prepustením výkonného riaditeľa spoločnosti Sama Altmana, informuje agentúra Reuters s odvolaním na dva dobre informované anonymné zdroje.

Po Altmanovom prepustení viac než 700 zamestnancov pohrozilo odchodom do spoločnosti Microsoft, spoločnosť OpenAI preto v utorok od svojho rozhodnutia prepustiť ho upustila.

Anonymné zdroje označili list za jeden z mnohých dôvodov Altmanovho prepustenia, ďalším údajne mala byť komercionalizácia umelej inteligencie pred pochopením dôsledkov.

Niektorí zamestnanci považujú Q* (Q-Star) za prelom v hľadaní všeobecnej umelej inteligencie (AGI), pretože modelu sa podarilo vyriešiť niektoré matematické problémy. Ak by umelá inteligencia (AI) dokázala riešiť matematické problémy, naznačovalo by to vyšší stupeň uvažovania pripomínajúci ľudskú inteligenciu, pretože AGI sa dokáže učiť a generalizovať poznatky. Súčasná generatívna AI matematické problémy zatiaľ spoľahlivo riešiť nedokáže.

Anonymné zdroje uviedli, že výskumníci v liste varovali správnu radu pred potenciálnym nebezpečenstvom, hoci konkrétne riziká neuviedli. Táto neurčitá hrozba by však mohla byť narážkou na dlhodobú diskusiu medzi IT odborníkmi. Domnievajú sa, že umelá inteligencia by mohla dospieť k názoru, že zničenie ľudstva je v jej záujme.

Altman minulý týždeň počas summitu svetových lídrov v San Franciscu vyhlásil, že onedlho sa v oblasti umelej inteligencie podarí dosiahnuť výrazný pokrok.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite