Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Parkinsonovo boľavé črevo

.norbert Žilka .veda .veda

Parkinsonova choroba nie je len ochorením mozgu. Časť svojich zlovoľných aktivít vykonáva na periférii. Hlavným terčom je ľudské črevo. A práve tam nachádzame podobné patologické štruktúry ako v mozgu. A v ich okolí rozhnevané bunky imunitného systému.

Parkinsonovo boľavé črevo SEB_RA/GETTY IMAGES Niektoré teórie naznačujú, že začiatok Parkinsonovej choroby môžeme nájsť v rozladenom čreve.

parkinsonova choroba (PD – Parkinson´s disease) má v porovnaní s inými neurodegeneračnými ochoreniami veľmi pestrý molekulový repertoár. Patologické štruktúry sú prítomné v mozgu, ale aj na periférii, predovšetkým v  brušnej dutine. V tele pacienta prebiehajú rozsiahle imunitné vojenské operácie, ktorých cieľom je reagovať na vznik nebezpečných bielkovinových agregátov. Imunitná odpoveď je robustná a bezohľadná.

choroba mozgu a čreva

Chorobné zmeny sa odohrávajú predovšetkým v mozgovom kmeni. Ochorenie sa začína v strednom mozgu v oblasti substantia nigra (čierna hmota), v neurónoch produkujúcich dopamín. Je to drobná štruktúra vytvárajúca polkruh čiernych buniek obsahujúcich špecifický pigment. V čase, keď sú diagnostikované prvé klinické príznaky, je približne 60 – 80 % nervových buniek v danej oblasti nenávratne poškodených alebo mŕtvych.

Strojcom ochorenia je bielkovina alfa-synukleín, ktorá má podobné správanie ako jej slávnejší súrodenec prión. Chorobné formy alfa synukleínu sa dokážu šíriť mozgom, „infikujú“ nervové bunky, ktoré sú súčasťou jednej pracovnej skupiny. V telách nervových buniek vytvárajú obrovské zhluky, ktoré nazývame Lewyho telieska. Sú to gigantické kompaktné štruktúry vypĺňajúce celé telo nervových buniek.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite