Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Konzervatívna rôznorodosť ľudského mozgu

.norbert Žilka .veda .veda

Každý ľudský mozog má výnimočný a jedinečný rukopis. Pestré množstvo mozgových buniek vytvára rozmanité kombinácie. Ani vek, pohlavie či naši predkovia nedokážu vysvetliť mystérium ľudskej jedinečnosti.

Konzervatívna rôznorodosť ľudského mozgu FLORILEGIUS/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Rezy mozgom a epifýzou. Ručne kolorovaná oceľorytina od Davesneho z roku 1864.

sieť prestížnych svetových laboratórií sa rozhodla preskúmať tajomstvá mozgu ľudí, primátov a myší. Nové technológie im umožňujú sledovať špecifický molekulový rukopis jednotlivých buniek. Postupne sa ukazuje, že zložitosť ľudského mozgu je ukrytá práve v jeho jednoduchosti.

Analýza 100 oblastí ľudského mozgu odhalila zvláštny jav. Väčšina oblastí je tvorená podobnými bunkami, ale ich pomerné zastúpenie je rôzne. Len niektoré špecifické oblasti mozgu boli obdarované výnimočnými bunkami. Napríklad primárna zraková kôra sa pýši špecifickými inhibičnými nervovými bunkami, ktoré sa v iných častiach mozgu nevyskytujú.

Zdá sa, že mozog nemá nekonečné množstvo rozmanitých aktérov. Je to divadlo, ktoré obmieňa herecký ansámbel podľa predstavenia. Jednotlivé pódiá – oblasti mozgu – majú stovky či tisíce vystúpení každý deň. Kulisy zostávajú, ale témy sa menia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite