Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Space Shuttle: Krátkozraký ďalekohľad

.juraj Petrovič .veda .veda

Keď sa Galileo Galilei dopočul o vynáleze šošovkového ďalekohľadu, ktorý si nechal v roku 1608 patentovať holandský výrobca okuliarov Hans Lippershey, neváhal a zostrojil si vlastný. Pomocou tohto ďalekohľadu pozoroval pohyby planét, ale ako prvý aj Saturnove prstence a štyri najväčšie mesiace Jupitera. Dodnes sa preto Ganymed, Europa, Kallisto a Io nazývajú aj Galileiho mesiacmi.

Space Shuttle: Krátkozraký ďalekohľad CORBIS/GETTY IMAGES Kontrola zrkadla Hubblovho ďalekohľadu pokrytého špeciálnymi vrstvami od firmy Perkin-Elmer.

od Galileiho čias technika astronomických ďalekohľadov pokročila obrovskými krokmi od šošovkových, nazývaných refraktory, k zrkadlovým ďalekohľadom, nazývaným reflektory. Refraktory majú totiž jednu nevýhodu – bez ohľadu na kvalitu šošoviek a ich zostavu trpia od určitej veľkosti rôznymi optickými vadami. Už Galileo a jeho súčasníci uvažovali nad tým, že zakrivené zrkadlo dokáže lomiť svetlo podobne ako sklenená šošovka a má menšie optické vady. Viacerí sa pokúšali o zostrojenie astronomického reflektora, ale bol to až Isaac Newton, kto je považovaný za autora prvého funkčného zrkadlového ďalekohľadu. Zostrojil svoju verziu v roku 1668. Jeho primárnym optickým členom bolo guľovito vybrúsené kovové zrkadlo, ktoré odrážalo svetlo do malého zrkadla umiestneného diagonálne v strede tubusu a z neho do okuláru, ktorým bola klasická sklenená šošovka. Táto konfigurácia optických prvkov sa dodnes používa a označuje sa ako newtonovský ďalekohľad.

Pochopiteľne, aj zrkadlové ďalekohľady majú optické chyby, sú ale menšie a ľahšie riešiteľné. A tak sa postupne presadili ako hlavný spôsob stavby čoraz väčších optických astronomických ďalekohľadov. Zatiaľ čo najväčší šošovkový ďalekohľad v dejinách je Yerkes Obervatory v americkom Wisconsine, najväčší zrkadlový ďalekohľad na Zemi, Gran Telescopio Canarias na Kanárskych ostrovoch, má zrkadlo s priemerom 10,4 metra. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite