Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmové baktérie

.norbert Žilka .veda .veda

Baktérie, ktoré tvoria biofilmy, nie sú hviezdami filmového sveta. Sú to však neviditeľní Rambovia medzi mikroorganizmami. Ukrývajú sa pred antibiotikami a imunitným systémom. A v správnej chvíli dokážu zaútočiť.

Filmové baktérie KRZYSZTOF A. ZACHARSKI/WIKIMEDIA COMMONS Biofilmová kolónia na snímke elektrónového mikroskopu.

biofilmy určite nie sú moderným vynálezom baktérií, ktoré žijú v nehostinných podmienkach plných antibiotík, saponátov či dezinfekčných prostriedkov. Práve naopak, je to historická výhoda, ktorú vyladili dávni predkovia dnešných baktérií. Dôkazy o baktériách žijúcich v biofilmových kolóniách siahajú do čias, ktoré sú od súčasnosti vzdialené 3 miliardy rokov.

kreativita, s akou sa mikroorganizmy chránia 

V tom čase naša super planéta neposkytovala optimálne prostredie pre život mikroorganizmov. Mikroorganizmy teda museli prichádzať s kreatívnymi riešeniami, ktoré im poskytovali konkurenčnú výhodu. Extrémne teploty, silné UV žiarenie a kyslosť prostredia znepríjemňovali každodenný život mikroskopického sveta. Ako s tým súvisia biofilmy? Sú fenomenálnym príkladom úspešného boja o prežitie.

Biofilmy predstavujú ideálne kolektívne riešenie zabezpečujúce spoluprácu medzi jednotlivými členmi tímu a zároveň ochranu pred nepriaznivými vplyvmi prostredia. Je to sociálna demokracia s prvkami totality, kde výhody patria všetkým, ale nie všetci musia prežiť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite