Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NASA priniesla vzácne vzorky hornín z asteroidu

.tasr .veda

Sonda bola vypustená z kozmodrómu NASA na Myse Canaveral v septembri 2016 a k Bennu dorazila približne o dva roky neskôr.

NASA priniesla vzácne vzorky hornín z asteroidu SITA/Keegan Barber/NASA via AP

približne 250 gramov hornín a prachu, ktoré boli pred tromi rokmi zozbierané zo vzdialeného asteroidu, sa úspešne dostalo na Zem, čo podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) „otvorí časovú kapsulu k počiatkom našej slnečnej sústavy.“  TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Za potlesku tímu vedcov NASA sa na živých záberoch ukázalo, ako kapsula v nedeľu na padáku zostúpila v americkom štáte Utah a ukončila svoju šesť miliárd kilometrov dlhú cestu.

„Nemožné sa stalo možným, “povedal šéf NASA Bill Nelson a zablahoželal spolupracovníkom k tomu, že na Zem priniesli najväčšiu vzorku asteroidu v histórii. „Pomôže to vedcom skúmať vznik planét, zlepší to naše chápanie asteroidov, ktoré by mohli prípadne naraziť do Zeme, a prehĺbi to naše chápanie vzniku slnečnej sústavy a jej formovania, “ vyhlásil Nelson.

Tím zhruba 200 vedcov, ktorí využívajú 60 rôznych vedeckých prístupov, dúfa, že sa mu podarí analyzovať materiál z asteroidu Bennu, aby zistili, ako vznikol život na Zemi. Kapsula so vzorkou, chránená tepelným štítom a spomalená padákmi, pristála v púšti a potom ju previezli do laboratórií NASA v štáte Texas na preskúmanie. Ide o prvú vzorku asteroidu, ktorú sa podarilo úspešne dopraviť na Zem v histórii NASA - a pravdepodobne o najväčšiu vzorku, aká bola kedy odobratá.

Sonda bola vypustená z kozmodrómu NASA na Myse Canaveral v septembri 2016 a k Bennu dorazila približne o dva roky neskôr. Po zhodení vzorky sonda okamžite pokračovala v ceste k ďalšiemu asteroidu nazvanému Apophis.

V októbri 2020 sonda počas komplikovaného niekoľkohodinového manévru odobrala vzorku z asteroidu Bennu. Čierny asteroid Bennu, pomenovaný podľa staroegyptského božstva, má priemer približne 550 metrov. Očakáva sa, že asteroid prejde blízko Zeme približne za 150 rokov.

 Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite