Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Space Shuttle: Ťahúň a prvých sedem statočných

.juraj Petrovič .veda .veda

Štart Space Shuttle bol presne naplánovaný koncert a balet tisícov ľudí a veľkého množstva techniky, ktorého centrom bol pochopiteľne samotný raketoplán. Príprava zostavy Space Shuttle prebiehala vo VAB, kde sa orbiter pripojil k externej nádrži a raketám na pevné palivo, ktoré ju z dvoch strán podopierali. Obrovský pásový dopravník potom celú štartovaciu plošinu dopravil na takmer šesť kilometrov vzdialenú rampu 39. Tri dni pred štartom sa začalo samotné odpočítavanie.

Space Shuttle: Ťahúň a prvých sedem statočných BETTMANN/GETTY IMAGES Január 1986 Florida, USA: Posádka poslednej misie raketoplánu Challenger – STS-51-L. Zľava: Greg Jarvis, Ellison Onizuka, Ronald McNair, Judith Resnik, učiteľka Christa McAuliffe, Michael Smith a veliteľ Dick Scobee

čas T ako Time od začiatku amerických vesmírnych letov označuje čas štartu. Udalosti, ktoré sa majú stať pred štartom, majú označenie T mínus X hodín Y minút a Z sekúnd. Udalosti po štarte majú podobné označenie, len so znamienkom plus. Tu sa – najmä neskôr po štarte – používa aj označenie MET, čo je skratka pre Mission Elapsed Time, čiže čas, ktorý uplynul od začiatku letu.

To, že nejaká udalosť má v pláne čas udaný napr. T mínus 9 hodín, ešte nevyhnutne neznamená, že od nej do štartu uplynie naozaj tých daných 9 hodín. Keď sa totiž zostavovali plány na odpočítavanie pred štartom, zistilo sa, že niektoré činnosti sa nedajú presne časovo stanoviť a je potrebné do plánu zabudovať prestávky v odpočítavaní, počas ktorých napríklad prebiehajú finálne predštartové kontroly niektorých častí alebo porady o počasí a rozhodnutia, či sa bude v odpočítavaní pokračovať. 

countdown 

Odpočítavanie Space Shuttle sa tak začínalo tri dni pred štartom, ale v čase T mínus 43 hodín. Prvé zastavenie odpočítavania bolo v čase T mínus 27 hodín a trvalo obvykle 4 hodiny. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite