Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko-americká posádka rakety Sojuz sa pripojila k ISS

.tasr .veda

Kozmonauti ruskej agentúry Roskosmos Oleg Kononenko a Nikolaj Čub strávia na ISS rok, astronautka americkej NASA Loral O'Harová šesť mesiacov.

Rusko-americká posádka rakety Sojuz sa pripojila k ISS SITA/Roscosmos space corporation, via AP

jedna Američanka a dvaja Rusi dorazili na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Vyniesla ich tam ruská raketa Sojuz, ktorá v piatok večer odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Cesta im trvala tri hodiny. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Kozmonauti ruskej agentúry Roskosmos Oleg Kononenko a Nikolaj Čub strávia na ISS rok, astronautka americkej NASA Loral O'Harová šesť mesiacov.

O'Harová ani Čub ešte do vesmíru neleteli. Ich kolega Kononenko však už absolvoval štyri takéto lety a podľa NASA bude po skončení novej misie o rok rekordérom, ktorý strávil vo vesmíre najviac času – viac než 1000 dní.

Raketa Sojuz MS-24 vyštartovala v piatok o 20.44 h miestneho času (17.44 h SELČ). 

Na ISS ich očakávalo sedem astronautov a kozmonautov z USA, Ruska, Dánska a Japonska. Neskôr počas septembra traja z nich pocestujú späť na Zem.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite