Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Igor Matovič úraduje. Vláda chce odmeniť zaočkovaných a motivovať nerozhodnutých

.daniel Antoni .témy

Zaočkovaní sú tí zodpovední, ale čo robiť, aby ich bolo čo najviac? Pomohlo by, keby mali oproti nezaočkovaným aj ďalšie výhody okrem tej, že si pravdepodobnejšie zachránia život. Napríklad by im vláda mohla ten život zjednodušiť.

Igor Matovič úraduje. Vláda chce odmeniť zaočkovaných a motivovať nerozhodnutých ROBERT BARCA/GETTY IMAGES 21. marec 2021 Bratislava: Pätnásťminútové čakanie pod lekárskym dozorom po zaočkovaní, ľudia v rozostupoch, na tvárach úľava aj obavy. Druhá vlna bola u nás drastická a mnohých podnietila, aby sa dali vakcinovať proti covidu-19.

.hlavná výhoda je zrejmá: zaočkovaný chráni najmä seba a svoje okolie. Nezomrie na covid a ak sa infikuje, bude mať mierne príznaky. Vakcína tiež znižuje pravdepodobnosť prenosu vírusu na iných. A každý pacient, ktorý nepôjde do nemocnice, je úľava pre zdravotníctvo. Toto platí aj pre delta variant, ktorý si na Slovensko brúsi zuby, čiže ak by bola väčšina občanov zaočkovaná, tak sme vyhrali. Ale nie je to tak. Obe dávky vakcíny má ledva tretina dospelých. Prvú dávku necelých 40 percent. Prečo sa ľudia na očkovanie nehrnú?

Je v tom kríza dôvery. Podľa riaditeľky Slovenského národného strediska pre ľudské práva Silvie Porubänovej treba dôvody hľadať najmä v našej politickej reprezentácii a v tom, ako politici komunikovali pandemickú situáciu a opatrenia – často nejasne a protichodne, k tomu sme videli obsah prezentovaný vypätou, zahlcujúcou, emotívnou až nátlakovou formou, čiže „plačovky“. Niektorí členovia vlády často urážali vedu, vedecké kapacity a ich vyjadrenia. „Práve ten čudný ,mixʼ sa podpísal pod rozpoltenosť  názorov a prístup k očkovaniu,” hovorí Silvia Porubänová pre .týždeň.

Psychiater Michal Patarák vidí za neochotou očkovať sa viacero dôvodov. Možno ľuďom chýba adekvátne vysvetlenie, prečo sa dať zaočkovať alebo im to príde namáhavé a možno iba vyčkávajú, alebo im je to len jedno, tých možno je veľa. „Mnohí ľudia sa snažia prezentovať svoju osobnú silu nie popieraním covidu-19, ale jeho akceptáciou, ale zároveň praktickým popieraním jeho rizík, respektíve poukázaním na to, že sa ho neboja. Zvyšuje to ich pocit sily, kontroly nad situáciou. Je to podobné ako s fajčením.“ vysvetlil nám. Patarák tiež poukazuje aj na to, že očkovacia kampaň pokrivkáva za množstvom antivakcinačných článkov a názorov.

čo môže vakcína zjednodušiť

Váhanie by u niekoho mohla vyriešiť aj malá matematika – keď si spočíta výhody očkovania v bežnom živote. Žiaľ, výhod pre očkovaných u nás doteraz veľa nebolo. Má sa to zmeniť – ale bude to stačiť?

Najvýraznejší rozdiel zaznamená návrat zo zahraničia. Pred ním si treba stiahnuť a vyplniť aplikáciu eHranica, tú ukázať kontrole pri návrate. Kto dokáže, že je zaočkovaný (Green pass), nebude mať problémy. Nezaočkovaný pôjde do karantény na dva týždne, alebo mu karanténa skončí, keď si po 5. dni spraví PCR test. O cene testov sa ešte diskutuje medzi politikmi, možno budú zadarmo. A kto na Slovensko priletí z rizikovej krajiny, bude potrebovať PCR test bez ohľadu na očkovanie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite