Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zbohom Sputnik. Stála tá blamáž vôbec za to?

.daniel Antoni .slovensko

Na začiatku bol nápad vtedajšieho premiéra Igora Matoviča: zachráni Slovensko ruskou vakcínou! Potom bola politická kríza, konflikty a obviňovanie. Príbeh vakcíny Sputnik V na Slovensku pripomína absurdnú drámu s podivným koncom. A v hlavnej úlohe bol Igor Matovič.

Zbohom Sputnik. Stála tá blamáž vôbec za to? Peter Lazar/AFP/Profimedia Igor Matovič a Marek Krajči vítajú vakcínu Sputnik na Slovensku.

celý cirkus sa začal začiatkom marca. Na košické letisko priletelo armádne lietadlo s prvou zásielkou ruskej vakcíny Sputnik V – 200-tisíc dávok z dvoch miliónov. Matovič s vtedajším ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím vakcínu privítali ako športovca s olympijskou medailou. Sputnik mal byť spásou Slovenska pred hnusobou. Nakoniec sa stal symbolom pre fiasko. 

Matovič totiž svoj brilantný plán tajil ešte aj pred koaličnými partnermi. Cena vakcín bola 1,7 milióna eur plus náklady na dopravu. Tie sú tajné, ale náš zdroj ich odhadol na 10 – 40-tisíc eur. Ministerstvo zdravotníctva zase tajilo zmluvu s ruskou stranou pred verejnosťou a veľa ľudí malo pocit, že Matovič zohnal mačku vo vreci. Rozpútala sa koaličná kríza, ktorá nakoniec stála Krajčího aj Matoviča kreslo. Krajčí išiel drať poslanecké lavice, Matoviča nahradil v kresle premiéra Eduard Heger a Matovič sa stal ministrom financií. To bol prvý konflikt. Ten druhý bol konflikt Matoviča so Štátnym úradom na kontrolu liečiv. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite