Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Červený Mesiac

.michal Novota .témy

V polovici júla 1969, len tri dni pred štartom Apolla 11 z mysu Canaveral, zaburácali v ďalekej kazašskej stepi motory sovietskej rakety, ktorá vyniesla tajné teleso s destináciou Mesiac.

Červený Mesiac NORTH AMERICAN ROCKWELL/NASA Apollo 7. Umelecká predstava 1968. Veliteľský modul vstupuje do zemskej atmosféry počas návratu z misie.

v Sovietskom zväze to tak bežalo roky. Štart rakety, potom ticho, spravodajské dohady, až kým rádiové vlny nepriniesli slávnostné „Gavarit Maskva“ a hlásateľ oznámil ďalšie sovietske prvenstvo vo vesmíre. Tak to bolo v prípade prvej umelej družice Sputnik v októbri 1957, ktorou vojnou zbedačená a zaostalá krajina šokovala svet. Nepríjemne jeho slobodnejšiu časť.

Scenár sa zopakoval v apríli 1961, keď planétu obkrúžil Jurij Gagarin, v júni 1963, keď si jeho let zopakovala prvá žena Valentina Tereškovová, aj v októbri 1964, keď konštruktéri narýchlo natlačili do jednomiestnej kabíny Voschodu 1 troch kozmonautov v teplákových súpravách. 

V marci 1965 prišiel ďalší triumf. Z nafukovacej prechodovej komory lode Voschod 2 sa do otvoreného kozmu vysúkal Alexej Leonov a toto prvenstvo ho takmer stálo život. Jeho robustný skafander sa vonku nafúkol na balón, ruky mu vypadli z rukavíc. Musel si v skafandri znížiť tlak, aby sa vôbec natlačil späť do komory. Keď krátko pred vyčerpaním kyslíkových zásob vplával do kabíny, v skafandri mal litre potu. Potom zostalo dlho ticho. 

more Kríz

V texaskom Houstone kontrolóri letu Apolla 11 zneisteli. Chcú hádam Rusi nejakým zázrakom strhnúť víťazstvo v závode o Mesiac na svoju stranu? Alebo azda sabotovať našu misiu? Vesmírne závody boli vedľajším, no najprestížnejším frontom studenej vojny. A samozrejme vede, technike a ľudstvu priniesli veľa, čo doceňujeme až dnes. 

Operátori NASA nepoznali trajektóriu sovietskeho telesa. Upokojili ich britskí rádioastronómovia z Jodrell Bank. Zachytili signál zo sovietskej sondy a vypočítali jej dráhu. Keď sa Armstrong s Aldrinom vracali zo svojej prvej prechádzky v mori Pokoja, na tajomnej sovietskej sonde Luna 15 sa zapálili pristávacie motory. V troch kilometroch nad povrchom Sovieti stratili so sondou spojenie. Dopadla neďaleko od americkej dvojice, niekde v Mori Kríz. To bola adekvátna bodka za červeným pokusom dobehnúť a predbehnúť Američanov.

Hladké pristátie na Mesiaci. Alexej Leonov a Andrej Sokolov 1966. Spoločné dielo kozmonauta a sci-fi výtvarníka.SPUTNIK/PROFIMEDIAHladké pristátie na Mesiaci. Alexej Leonov a Andrej Sokolov 1966. Spoločné dielo kozmonauta a sci-fi výtvarníka.

Sonda mala po mäkkom pristátí na povrchu špeciálnou vŕtačkou odobrať niekoľko gramov mesačnej pôdy a priviezť ju späť na Zem. Len niekoľko hodín predtým, ako americkí astronauti privezú kilogramy pôdy a hornín pozbierané ručne. Podarilo sa to, ale príliš neskoro na novinové titulky. Sonda Luna 16 sa s mesačnou vzorkou vrátila rok aj pol po Apolle 11 (neskôr tento husársky kúsok zopakujú ešte sondy Luna 20 a 24).

Keď administratíva amerického prezidenta Kennedyho po ponižujúcich amerických porážkach na orbite posunula latku na Mesiac, Sovieti mali plán. Nie hocijaký. V hlave ho nosil ich geniálny hlavný konštruktér Sergej Koroľov. Obeť stalinských čistiek prepojená pupočnou šnúrou s Chruščovom, ktorému prinášala triumfy na svetovej šachovnici výmenou za neobmedzený prístup k zdrojom v krajine, kde bol vždy všetkého nedostatok. Na realizáciu plánu Koroľov potreboval silnú raketu.

Jeho legendárna „semjorka“, medzikontinentálna raketa, ťažný kôň sovietskej kozmonautiky (vynášajúci kozmonautov dodnes), kapacitne nestačila. V roku 1964 Chruščova vo vnútrostraníckom puči odstránil Brežnev a Koroľovovi jeho kozmické samoderžavie začali nahlodávať závistliví sokovia. Jedným z nich bol Valentin Gluško, ktorý mal monopol na konštrukciu raketových motorov. Bol to on, kto za stalinského teroru naviedol NKVD na Koroľova.   

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite