Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľský homo sovieticus

.anton Vydra .témy

Čo bola sovietizácia ľudí v komunistickom bloku? Bolo to iba prostredie presiaknuté sovietskou ideológiou marxizmu-leninizmu a jeho tvrdších či mäkších podôb? Alebo to bola skutočne zmenená mentalita ľudí po ich pretvorení na „nového človeka“ sovietskeho typu?

môj kamarát, poľský filozof Andrzej Gniazdowski, mi nedávno vysvetľoval, ako niektorí poľskí intelektuáli uvažovali nad sovietizovaným vedomím poľského človeka. Mal pod tým na mysli najmä členov a podporovateľov Komunistickej strany. Používal zároveň pojem homo sovieticus, prevzatý z románu z roku 1981 od ruského spisovateľa Alexandra Zinovieva.

V tých časoch boli v Poľsku známe dve silné osobnosti: spisovateľ Czesław Miłosz, ktorý skončil ako emigrant na univerzite v Berkeley, a filozof a historik ideí Leszek Kołakowski, ktorý zas emigroval do Británie, aby sa tam stal profesorom na Oxfordskej univerzite. Obaja boli najprv presvedčení komunisti a členovia strany, obaja sa s komunizmom rýchlo rozlúčili, a obaja sa dotkli aj témy sovietizácie poľského človeka a rozvinuli niekoľko úvah o takzvanej „antropológii“ sovietizovanej mysle.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite