Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rýchli a zbesilí

.peter Bálik .dávid Jackanič .témy

Nikdy predtým nebolo v našom tíme na majstrovstvách sveta toľko mladých hráčov ako teraz. Vybrali sme troch mladých hokejistov, na ktorých by mohla v budúcnosti stáť slovenská reprezentácia. Erik Černák, Martin Feherváry a Samuel Buček.

Rýchli a zbesilí BORIS NÉMETH Uverejnené fotografie vznikli počas tréningu slovenskej reprezentácie 2. mája 2019 v Poprade.

prichádzame na hokejový štadión, kde by sa o chvíľu mal začať tréning hokejovej reprezentácie. Vonku svieti slnko, ale vnútri hromžíme, že sme si mali zobrať hrubšiu bundu. V starej hale na kraji mesta je teplota ako na horách. Pri striedačkách sa vítame s PR manažérom reprezentácie Petrom Jánošíkom. Pýtame sa ho na náladu v tíme. Tvrdí, že je pozitívna, chlapci sú odhodlaní pobiť sa o dobrý výsledok, ale zároveň dodáva, že to nič neznamená. Netreba si veľa vysvetľovať. Aj on veľmi dobre vie, že slovenskej mentalite vyhovuje skôr držať sa pri zemi.

Pri vstupe na popradský štadión sme postrehli, že na ľade sú už brankári, ktorým sa intenzívne venoval Ján Lašák. Neskôr sa na ľade objavuje aj reprezentačný tréner Craig Ramsay. Cez plexisklo ho zdravíme a on nám s úsmevom na tvári pozdrav opätuje. Šesťdesiatsedemročný sympaťák, ktorý má, ako neskôr zistíme, aj zmysel pre humor. Keď ho fotíme, so suchým humorom na perách konštatuje, že bude rád, ak na fotke bude vidno aj jeho nové zuby. Po ňom prichádzajú na ľad hráči. Začína sa tréning. Všetky akcie sa dejú vo vysokom tempe. Dozvedáme sa, že aj hráči z NHL sú prekvapení, že na tréningoch sa jazdí oveľa viac ako v minulosti. Rýchlosť je kľúčová.

V NHL obrancov ako Erik Černák uprednostňujú, hovorí Richard Lintner.

Chlapci majú dobrú náladu a podpichujú sa, no sústredene napĺňajú pokyny jedného z asistentov Róberta Petrovického. Na začiatku trénujú individuálne zručnosti, čiže prihrávky a streľbu. Potom si hráči na ľade nacvičovali hru v presilovke i oslabení. 

Na záver si hráči zahrali bago, rozdelení na modrých a bielych. Hráčov táto aktivita baví zo všetkého najviac, navzájom sa povzbudzujú a hlasno sa smejú. Modrí na celej čiare vyhrávajú. Frustrovaný „biely“ brankár Čiliak, ktorý dostal niekoľko gólov za sebou, odchádza na lavičku a naštvane odhodí hokejku. Nakoniec k nemu prichádza Jano Lašák, ktorý si z neho uťahuje a odľahčuje situáciu.

tri rôzne cesty

Do popradskej haly sme prišli vidieť troch mladých hokejistov. Obrancovia Erik Černák (21)  a Martin Feherváry (19), či útočník Samuel Buček (20) patria k skupine hráčov, ktorá teraz v reprezentácii patrí za zelenáčov, no práve na nich by v budúcnosti mohol stáť národný tím. Niekoľko dní pred tréningom sme sa stretli so zlatým chlapcom a šéfom Pro-Hokeja Richardom Lintnerom a neskôr aj s uznávaným mládežníckom trénerom Norbertom Javorčíkom, aby sme spolu s nimi prebrali ich hokejový rast.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite