Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

MRŠ

.martin Mojžiš .témy

Pred sto rokmi sa v Ivanke pri Dunaji zrútilo talianske lietadlo. Zahynuli pritom štyria ľudia. Jedným z nich bol Milan Rastislav Štefánik. Človek, ktorému Slováci vďačia nielen za vlastný štát, ale veľmi pravdepodobne aj za vlastný národ.

skratka TGM znamená pre Čechov celkom jednoznačne prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka. Skratka MRŠ neznamená pre Slovákov nič, a už vôbec nie Milana Rastislava Štefánika. Je zbytočné označovať skratkou človeka, na ktorého si spomenieme len občas a ani vtedy poriadne nevieme, na čo si to vlastne máme spomínať. A to napriek tomu, že Štefánik je pevnou a nevyhnutnou súčasťou slovenskej mytológie – jednoducho ho z nej nemožno vynechať. Je však súčasťou paradoxnou, pretože v bežnom povedomí Slovákov je to osoba v podstate neznáma. No schválne, čo o ňom, my bežní Slováci, naozaj vieme?

Jedna vec, ktorú všetci poznáme, je tá čudná čiapka. Ten valec so šiltom si väčšina z nás pamätá lepšie ako tvár pod ním. Je to zrejme dané tým, že je nám blízky svojou výzdobou – vyzerá, ako keby patril k nejakému kroju. V skutočnosti je to francúzska generálska čiapka, čo tiež mnohí vieme. Pretože druhá všeobecne známa vec o generálovi Štefánikovi je, že bol generál. Už menej známe je, že prísne vzaté generálom zas až tak celkom nebol, pretože generálska hodnosť mu bola len dočasne prepožičaná.

Mnohí Slováci vedia, že bol evanjelik, syn evanjelického farára. Tento typ informácie citlivo registrujú najmä katolíci, a keďže katolíkov je na Slovensku veľa, je tento fakt pomerne známy. Asi menej známe je, že nebol príliš vrúcnym evanjelikom, takže ho otec vyhodil z domu. Ale to zrejme až také bolestivé nebolo, keďže Štefánik už v tom čase žil v Prahe.

No a do tretice vieme, že spolu s Masarykom a Benešom hral dôležitú úlohu pri vzniku Československa. Väčšinou nevieme celkom presne akú, ale vieme, že dôležitú. A potom zahynul pri páde lietadla v Ivanke pri Dunaji.

hviezdy

Ako je možné, že na Slovensku nevzniklo nič, čo by sa aspoň vzdialene podobalo na českú masarykovskú legendu? Je pravda, že Štefánik zomrel v momente, keď takáto legenda ešte len mohla začať vznikať, ale skorá a tragická smrť je pre vznik legendy priam ideálna, a nie nevhodná. Problém bol v niečom inom – nikomu sa tá legenda zase až tak veľmi nehodila.

Isteže, bolo niekoľko osobných priateľov, ktorí urobili, čo mohli. Najviac asi architekt Dušan Jurkovič so svojím projektom Mohyly. Lenže pre vznik robustnej legendy je potrebný niekto, kto tú legendu potrebuje a kto má prostriedky na jej udržiavanie. Najlepšie nejaká politická sila. Ale načo by bol nacionalistom francúzsky štátny občan a zakladateľ Československa? Načo by bol demokratom človek, ktorý chcel slovenský národ chrániť pred vplyvom maďarského katolíckeho kléru minimálne dvojročnou vojenskou diktatúrou? Načo by bol socialistom monarchista? A načo by bol komunistom človek, ktorý verejne vyhlásil, že proti všetkým prejavom boľševizmu treba neustále bojovať?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite