Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hrá sa až do konca

.martin Mojžiš .témy

Po prvom kole prezidentských volieb je úplne jasné, že Zuzanu Čaputovú môže ohroziť už len jedna skupina voličov – jej vlastní voliči. Nikto iný jej nedokáže zabrániť v tom, aby sa po druhom kole volieb stala prezidentkou Slovenskej republiky.

Hrá sa až do konca JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 17. marec 2019 Bratislava: Prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová sa po víťaznej volebnej noci pripravuje na diskusiu v televízii Markíza.

prvý gól dali futbalisti AC Miláno vo finále Ligy majstrov v roku 2005 už v prvej minúte. Na konci prvého polčasu pridali ďalšie dva góly a bolo rozhodnuté. Akurát, že nebolo. FC Liverpool v druhom polčase v priebehu šiestich minút trojgólový náskok vyrovnal a nakoniec v penaltovom rozstrele vyhral. 

Aké z toho plynie ponaučenie? Nijaké, respektíve úplne triviálne: Vysoký náskok z prvého polčasu nie je zárukou výhry. Presnejšie povedané, vysoký náskok z prvého polčasu väčšinou zaručuje výhru, ale existujú výnimky. Aj v tých najdôležitejších zápasoch.

zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová získala v prvom kole dvakrát viac hlasov ako Ficov kandidát. Vyše 40 percent proti necelým 20 percentám. Prieskum zverejnený po prvom kole hovorí, že rovnaký rozdiel bude aj v kole druhom: Viac ako 60 percent pre Čaputovú a necelých 40 pre jej súpera. Voliči iných kandidátov sa v druhom kole zrejme chystajú v rovnakej miere voliť ju aj jeho, ani jednému sa nepodarilo získať jasnú väčšinu z týchto voličov.

Táto obrovská prevaha nie je výsledkom nejakého skvelého marketingu a geniálnej kampane. Je predovšetkým výrazom elementárneho faktu, že na Slovensku dlhodobo prevažuje túžba po zmene. Dokazujú to výsledky všetkých volieb za posledných päť rokov, a to aj tých parlamentných (to, že po nich mohol zostaviť vládu Fico, nebol prejav vôle voličov, ale dôsledok zrady dvoch úplne bezcharakterných ľudí – Procházku a Bugára). Výsledky prvého kola hovoria jasnou rečou: pre väčšinu voličov vychádza v ústrety tejto túžbe zo všetkých kandidátov najlepšie Zuzana Čaputová, ona pre nich najlepšie stelesňuje požadovanú zmenu.

Tvrdenia, že za jej úspechom sú predovšetkým peniaze, ktoré urobili z neznámej ženy prezidentskú favoritku, sú blbosti. Čaputová získala pred tromi rokmi Goldmanovu cenu – podobné prestížne svetové ocenenie získalo len veľmi málo Slovákov. Čaputová bola hlavnou tvárou úspešného boja Pezinčanov proti tomu najhoršiemu a najnebezpečnejšiemu, čo v tejto krajine máme – proti mafiánsko-štátnemu spojenectvu Smeru s Kočnerom. To je neznáma žena, ktorú vytvorili len peniaze sponzorov? Nebuďte smiešni.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite